DÜNYA

10 soruda Brüksel saldırıları

AB'nin kalbi, terör saldırılarıyla sarsıldı. Paris'ten Brüksel'e gelinen süreçte neler yaşandı, bu son saldırıların öncesinde hangi operasyonlar yapıldı, Avrupa'nın terör mücadelesinde bundan sonra hangi adımlar atılacak?

1-NEDEN BRÜKSEL HEDEF ALINDI? Brüksel, Belçika'nın başkenti olmasından ziyade daha çok Avrupa Birliği'nin başkenti olarak biliniyor. Zira hem AB'nin hem de NATO'nun karargahlarına ev sahipliği yapan bir şehir. Terör saldırılarının da Brüksel'i hedef alması, 28 AB üyesi ülkenin hepsine birden verilen bir mesaj.

2-PARİS-BRÜKSEL BAĞLANTISI? Avrupa bundan önce en büyük saldırıları Paris'te yaşadı. 2015'in Ocak ve Kasım aylarındaki Paris saldırıları bunun en çarpıcı örnekleri. Özellikle 13 Kasım'daki Paris saldırılarının ardından terörün bir ayağının da Brüksel'de olduğu ortaya çıktı. Çünkü Paris saldırılarını gerçekleştiren teröristlerin, Brüksel'de yapılandıkları görüldü ve Paris'te başlatılan operasyonlar, bu süreçte Brüksel'e yönlendirildi.

3-KASIM'DAN BU YANA AVRUPA'DA NELER DEĞİŞTİ? 13 Kasım Paris saldırısı sonrası Avrupa, sınırları kapatma, Şengen uygulamasını askıya alma opsiyonlarını kullanmaya başladı. Fransa'da olağanüstü hal yasası çıkarıldı ve bu yasayla ülkedeki Müslümanların yaşamına yönelik de bazı sıkıntılar oluşturuldu. Tabi bununla birlikte terör örgütlerinin Brüksel ayağı da ön plana çıktı. Asker sokaklara indi, özellikle Brüksel'de Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Molenbeek semtine yönelik operasyonlar arttırıldı.

4-AVRUPA, BRÜKSEL'DE SALDIRI BEKLİYOR MUYDU? 15 Mart'ta Belçika'da Brüksel'de Paris saldırılarına ilişkin bir operasyon başlatıldı. O operasyonda yakalanan zanlılardan edinilen bilgiler, bir terör saldırısının planlandığı yönündeydi. Buradan çıkan sonuca göre Belçika'da emniyet ve istihbarat, bir terör saldırısının olabileceğine dair ciddi bulgulara ulaşmış ve bir terör saldırısı beklenmekteydi.

5-BELÇİKA NEDEN ÖNLEM ALAMADI? Belçika polisi ya da istihbaratı eldeki verilerin bir terör saldırısını işaret ettiğini farkına varınca mutlaka önlem almıştır. Zaten 13 Kasım'dan itibaren hem Fransa'da hem de Belçika'da ciddi terör alarmları verildi, teyakkuz hali devam ediyordu. Ancak bunca önleme rağmen havalimanında terör saldırıları gerçekleştirildi.

6-BRÜKSEL SALDIRISI AB'NİN GELECEĞİNİ NASIL ETKİLER? Avrupa Birliği'nin yapısı, 2008'deki ekonomik krizden itibaren tartışmalı durumda. Çekilmek isteyen ülkeler oldu, şu an için de İngiltere referandumla AB'deki yerini tartışıyor, kaldı ki İngiltere para birimi olarak Euro'yu kullanmıyor ve Şengen uygulamasını da kabul etmiyor. Bununla birlikte sınırlar genel olarak dönemsel ve geçici şekilde kapatılma sürecine girdi, bu uygulamayı da bir çok ülke son zamanlarda hayata geçiriyor. Brüksel sonrası AB'nin işleyişinde özellikle Şengen uygulamasında bir takım opsiyonların daha net faal hale getirilebilmesi muhtemeldir.

7-AB'NİN MÜLTECİLERE BAKIŞI? Avrupa'da sınırda bekleyen çoğunluğunu Suriyelilerin oluşturduğu mülteci kitleleri var, bununla birlikte yıllardır AB içerisinde yaşayan Müslümanlar var. İki kesim için de sıkıntılı bir süreç. Çarli Hebdo saldırıları sonrası Avrupa'da ırkçı PEGİDA odaklı İslam düşmanlığı giderek yayılmıştı, Kasım'daki Paris saldırılarının ardından Avrupa'da yaşayan Müslümanların da günlük hayatları olumsuz yönde etkilendi, şimdi hem onlara hem de Avrupa hayali kuran mültecilere yönelik o sert bakış, daha da agresif hale gelecektir.

8-AVRUPA'DA PARİS'TEN ÖNCE HANGİ BÜYÜK SALDIRILAR GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİ? 2004 yılında İspanya'nın başkenti Madrid ve 2005'te İngiltere'nin başkenti Londra'da, tren ve metro istasyonlarına yönelik El Kaide terör örgütünün üslendiği ve toplamda yaklaşık 150 kişinin hayatını kaybettiği kanlı terör saldırıları yaşanmıştı.

9-DAEŞ Mİ PKK MI? PKK AB'nin terör örgütleri listesinde. Ancak PKK'ya herhangi bir yaptırım yok aksine destek var, Brüksel'in merkezinde terör çadırı kuruyorlar ve polis ile hükümet buna arka çıkıyor. Avrupa'nın terör konusunda bir ayrımcılık yapmaması gerek, DAEŞ terör örgütüyse, PKK da bir terör örgütüdür ve ikisine aynı muamele yapılmalıdır, bu nedenle Avrupa "bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın" şeklinde bir terörle mücadele politikasından vaz geçmelidir.

10-BİRLİK ÇAĞRISI ÖN PLANA ÇIKARILDI? Fransa'daki terör saldırılarının ardından muhalefet liderleri hemen Elize Sarayında Cumhurbaşkanı Hollande'ın yanında yer almışlardı, bu önemli bir mesajdı, Brüksel sonrası da AB genel olarak, bünyesindeki muhalif seslere rağmen birlik çağrısıyla bu terör saldırılarına karşı mesaj verebiliyor. Tabi saldırılarla ilgili ortaya çıkan görüntülere de değinmek lazım, biz o görüntüleri izledik ve gördük ama Belçika medyası için bunlara kısıtlamalar ve bir takım yasaklar getirildi, kimse de bundan gocunmadı. Kaynak: Sabah