Almanya’nın çeşitli kentlerinde son haftalarda aşırı sağa karşı geniş katılımlı gösteriler düzenlendi.
AA muhabiri “Almanya’da aşırı sağa karşı geniş katılımlı gösteriler ve talepler” başlıklı dosya haberin birinci bölümünde halkın birçok kentte hangi endişelerle sokaklara döküldüğünü, aşırı sağın toplumu neden bu denli kaygılandırdığını ele aldı.
Araştırmacı gazeteciler ağı “Correcktiv” tarafından 10 Ocak’ta yayımlanan habere göre Kasım 2023’te aralarında aşırı sağcı ve popülist Almanya için Alternatif (AfD) Partisi üyeleri, Avusturya’daki “Kimlikçi Hareketinin” eski lideri Martin Sellner ve bazı iş adamlarının da bulunduğu aşırı sağcılar Potsdam kentindeki bir villada toplantı düzenledi.
Bu toplantıda sığınmacıların, ülkede kalma hakkı bulunan yabancıların ve Avrupa kültürünü benimsemeyen Alman vatandaşlarının sistematik bir şekilde sınır dışı edilmesine ilişkin planlar görüşüldüğü ortaya çıktı.
Burada, ülkeden gönderilmeleri hemen hemen imkansız olan Alman pasaportuna sahip göçmenlere yönelik özel yasalar çıkararak, ülkeyi göçmenler için yaşanmaz hale getirme gibi planlar da ele alındı. Bu da 1933'te iktidara gelen Nasyonalsosyalist rejiminin Yahudilere uyguladığı yasaları hatırlattı.
Hitler liderliğindeki rejimin 1933’ten sonra çıkardığı yasalarda Yahudilerin memurluktan çıkarılması, üniversitelere alınma yasağı getirilmesi, pasaportlarının iptal edilmesi, işletme açma yasağının getirilmesi, okullara alınmaması, doktorların ruhsatlarının iptal edilmesi gibi bir dizi düzenlemeler yer almış ve bu baskılar sonucu çok sayıda Yahudi ülkeden ayrılmıştı.
Bu yüzden Correktiv’in haberi ülkede huzursuzluk yarattı ve Almanya genelinde yabancıların gönderilme planlarına, AfD’ye ve aşırı sağcılara karşı gösteriler başladı.
Ülkenin çeşitli kentlerinde on binlerce kişi insan haklarını, çeşitliliği ve demokrasiyi savunmak için bu gösterilere katıldı. Bazı şehirlerde bu sayı yüz bini buldu. Gösterilerin büyük katılımlı olması ve 1 aydan fazla devam etmesi dikkat çekti.