YAŞAM

Bayramda kahvaltıya dikkat

Uzmanlar bayram sabahı yapılacak kahvaltıya dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Nasıl bir kahvaltı yapılması ile ilgili bilgi vermeden önce kurban etleri hakkında ve kurban bayramında önemli olan bilgileri verelim: Adım adım bilgilenmek için resimlerin üzerine tıklayınız.

Kurban bayramında kesilecek hayvan veteriner kontrolünden geçmeli… Kurban bayramında kesilecek hayvanın sağlıklı olduğundan, hastalık taşımadığından emin olmak için veteriner kontolünden geçmiş olması gerekir. Kesim yeri ve kesim şartları da kurban etinin kalitesini tayin eden en önemli faktörlerdir.

Kesim için hazırlanan özel yerlerde kesilmeli ancak yapılan çok önemli bir yanlış ise hayvanların kesim esnasında kesilen diğer hayvanları görmesi ve ciddi stres yaşamalarıdır.

Hayvan kesim esnesında asla stres yaşamamalıdır Kesilecek hayvanın kesim esnasında yorgun olması, çok aç veya çok tok olması, kesilen hayvanları görerek stres yaşaması birçok hormon ve kimyasal maddenin aşırı salgılanmasına, bu durum da etin kalitesinin ve lezzetinin bozulmasına neden olur.

Kesim sonrası etler nasıl saklanmalı? Eti mutlaka dinlendirin! Kesilen hayvanın eti büyük parçalar halinde buzdolabında +4 derecede bir gün bekletildikten sonra tüketilmeli, saklanacaksa birer yemeklik olarak kuşbaşı ya da kıyma halinde derin dondurucu kısmına aktarilmalidir.

Kesim sonrası et dinlendirilmezse hem sert ve lezzetsiz, hem de sindirimi zor olur. Buzdolabindan çıkarılan etin hemen kullanılması, sonraki öğün için bekletilmemesi ve çözüldükten sonra tekrar dondurucuya konmaması gerekir.

Dondurucudan çıkarıp çözülene kadar oda ısısında değil de buzdolabinin +4 derecelik kısmında çözülmesi sağlanmalı. Aksi taktirde et tamamen çözülünceye dek ısınan ve yumuşayan yüzey katmanlarında bakteri üremesi çok hızlı olabilir.

Bayram sabahı kahvatısı mutlaka yapılmalıdır ancak; Bayram sabahı kahvaltısında her zamanki gibi şeker, yağ ve beyaz ekmekten tüketmemeye özen gösterilmelidir. Kurban kesimini tamamladıktan sonra geleneksel bayram ziyaretleri esnasında et kavurma ve tatlı ikramı sindirim sistemi rahatsızlıkları olanlar başta olmak üzere hipertansiyon, kolesterol yüksekliği ve obezite hastalarında da ciddi problemlere neden olabilir

Bayram boyunca bir kilodan daha fazla et tüketmemek gerekir. Etlerin pişirilme süreci de yarar-zarar açısından önemlidir. Minimum bir gün dinlendirilen etler ızgara ve haşlama tarzında pişirilmeli, pişirme esnasında kendi yağıyla pişirilmeli, ek yağ kullanılmamalıdır.

Pişirme yüksek ısıda yapılmamalı. Özellikle alevli ızgarada ve yüksek ısıda pişirilen etlerin karbonlaşması sonucu kanserojen maddeler oluşacaktır.

Sakatatlar yüksek kolesterol ve ürik asit içermelerinden dolayı kolesterol ve ürik asi yüksekliği olanların sakatatlardan kaçınması gerekir.

Eti sebzeyle tüketin Et ile beraberinde ekmek ve baklagillerden çok yeşil sebzeler tercih edilmeli. Böylece etin sindirimi ve sebzelerdeki C vitamini nedeniyle et içeriğindeki demirin emilimi daha kolay olmaktadır. Et yemeklerinin akşam değil öğlen yenmesine, akşam yenecekse de erken saatte yenmesine gayret edilmelidir. Böylece reflü ve sindirim problemleri daha az olacak ve daha kaliteli bir uyku uyumak mümkün olacaktır.

Yavaş yemekle hem sindirim problemleri meydana gelmeyecek, hem de gereğinden fazla, mideyi şişirinceye dek yemek yemeye gerek kalmadan kan şekerinin yükselmesine zaman tanıyarak doygunluk hissi oluşacaktır.

Bayramların geleneksel ikramı: tatlı Unlu tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmeli ve bunlar da hemen yemekten sonra değil de öğün aralarında az miktarda yenmelidir. Ayrıca fazla miktarda çay ve kayve tüketiminden kaçınmak mide barsak sorunlarının oluşmaması için önemlidir.

Hamur ve yoğun şekerli tatlılar yerine günde bir porsiyon olmak üzere sütlü veya az şekerli meyve tatlıları tercih edilmelidir. Bu da ara öğün şeklinde yenmelidir.

Hayatınızdan egzersizi Bayramda da çıkartmayın… Her ziyarette yiyip içtikten sonra şişkinlik, hazımsızlık ve gaz yakınmaları kaçınılmaz olacaktır. O zaman yapılacak en doğru hareket yürüyüş olacaktır. 30-60 dakika tempolu olmayan yürüyüş mide ve barsakların çalışmasına katkıda bulunacaktır. Tempolu yürüyüş ve egzersiz bayram sonrası alınan kilolardan kurtulmak için düşünülebilir.

Günlük su tüketimini artırmak hem sindirimi kolaylaştıracak, hem de asidik beslenme nedeniyle oluşan artıkların atılmasını kolaylaştıracaktır. Kaynak: Star