SAĞLIK

Bunu günde 7 kaşık yiyen...

Ankara Aktarlar Derneği Başkanı Mert Ünyazıcı, bir huzurevindedüzenlenen bir etkinlikte hindistan cevizi yağının faydalarını anlattı. Mert Ünyazıcı huzurevinde Alzheimer hastalığının bitkilerle tedavisi üzerine sunum yaptı. Ünyazıcı, Hindistan cevizi yağının Alzheimer'ın tedavisinde nasıl kullanıldığını açıkladı.

Sık kullanılan baharatlar ve faydaları Ankara Aktarlar Derneği Başkanı Mert Ünyazıcı, bir huzurevinde düzenlediği etkinlikte, Alzheimer hastalığının bitkilerle tedavisi üzerine sunum yaptı. Ünyazıcı, Hindistan cevizi yağının Alzheimer'ın tedavisinde nasıl kullanıldığını anlattı. Alzheimer'ın rastlanma sıklığı özellikle yaşlılarda her geçen gün artıyor. Ankara Aktarlar Derneği Başkanı ve Ali Ünyazıcı baharatlarının sahibi Mert Ünyazıcı, Ankara'da Ihlamur Konağı Huzurevi'nde, Alzheimer'ın bitkilerle tedavisi üzerine bir sunum yaptı. Huzurevi sakinlerinin büyük bir ilgiyle dinlediği sunumda Ünyazıcı, şifalı bitkiler konusunda da faydalı bilgiler verdi.

BİTKİLERLE ALZHEİMER TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ? Bitki sevdalısı bir ailenin üçüncü kuşak temsilcisi olduğunu söyleyen Mert Ünyazıcı, “Bitkiler sadece bir ot değildir, esasında içinde olanlar doğadır, tabiatın kendisidir, şifadır, nimettir, berekettir, bilgidir” dedi. Alzheimer'ın nörolojik ve psikiyatrik bozukluklarla ortaya çıkan, bunama ile karakterize bir beyin hastalığı olduğunu belirten Ünyazıcı, huzurevi sakinlerine şu bilgileri verdi:

NEDEN HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI? “Yaşlanma ile birlikte hastalık riski de artmaktadır. Alzheimer gibi hastalıklarda beyin hücresine geçen glikoz azalmıştır. Bu durumda enerji yetersizliğine giren beyin dokusu küçülmeye başlar. Tabi glikoz beynin birinci öncelikli enerji maddesi, ama beyin hücreleri yağ metabolizması sonucu elde edilen keton cisimciklerinden de tıpkı glikoz gibi enerji kaynağı olarak faydalanır. Bu şekilde hücrelerin canlı kalması sağlanır. Hindistan cevizi yağı en iyi keton cisimciği kaynağı olduğu için bu hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Hindistan cevizi yağında önerilen günlük doz yaklaşık 7 tatlı kaşığıdır.”

SIK KULLANILAN BAHARATLAR VE ŞİFALARI Mert Ünyazıcı, bazı sık kullanılan baharatlar ve şifalarıyla ilgili de şunları aktardı:

MERCAN KÖŞK (Oregano) FAYDALARI Bir elmadan 42 kat daha fazla antioksidan içeren bu mucize bitkiye daha çok Ege bölgesinde rastlanıyor. Evlerin bahçelerinde küçük saksılar içerisinde yetiştirilebilen mercan köşk bitkisini salata, omlet veya favori kurabiyelerinize ekleyebilirsiniz.

ZERDEÇAL FAYDALARI Hint mutfağında 'Mutfağın Kraliçesi' olarak adlandırılan zerdeçal, Alzheimer'a karşı oldukça yararlı. Sarı çiçekleri ve köklerinden yararlanılabilen zerdeçaldan bir tutam alarak, yaptığınız pilav, yahni veya mercimek gibi yemeklere ekleyebilirsiniz. Unutmayın, zerdeçal geçen gece anahtarı nerede unuttuğunuzu hatırlamanızı bile sağlayabilir.

KEDİ OTU FAYDALARI Daha iyi bir uyku, hafif anksiyete, gevşemek ve stresli anlarda sakinleşmeye yardımcı olmak amacıyla kullanılmaktadır.

AYI ÜZÜMÜ FAYDALARI Piyasada kırımız yaban mersini olarak da satılan ayı üzümü, mikrop öldürücü etkisi ile özellikle idrar yollarındaki mikropları öldürerek başta böbrek iltihapları olmak üzere idrar yolu hastalıklarına karşı faydalı olur.

YABAN MERSİNİ FAYDALARI Şeker hastalarında şeker düşürücü etkisi vardır ve kılcal damarları onardığı için şekerin göze verdiği tahribatı en aza indirger.

ALIÇ ÇİÇEĞİ FAYDALARI Pembe ve beyaz renklerde dikenli bir çiçek olan alıcın birçok faydası bulunmaktadır. Kalp kaslarının güçlenmesinde ve eklem kireçlenmesine karşı yardımcı olan doğal bir besin desteğidir. Alıcın yaprağı, çiçeği ve meyvesi kullanılır. Alıç çiçeğinden yapılan çay; kalp krizi riskini azaltarak, kalp krizi geçiren insanlarda iyileşmeyi kolaylaştırır, yüksek tansiyonu düzenler, sakinleştirici ve yatıştırıcı etkisi de vardır.

IHLAMURUN FAYDALARI Tam şu an hasat zamanı olan (Haziran-Ağustos ) ıhlamur, insanın direncini artırır. Demlenerek içilen ıhlamurun sakinleştirici özelliği vardır. Soğuk algınlığı ve üst solunum yolu hastalıklarında ise kaynatılarak içilmelidir.