DİĞER

Burası Türkiye! Yaklaşık 15 vahşi kurt...

Bugüne kadar bölgede yapılan fotokapan çalışmalarında vaşak, karakulak, kurt, çakal, tilki, yaban domuzu, yaban tavşanı, arap tavşanı, porsuk, kaya sansarı, gelincik, sincap gibi türler tespit edildiğini belirten bölge müdürlüğü yetkilileri, 'Kurt, çalışma yapılan tüm alanlarda görülen bir memeli türü. Ancak ülkemizde bir çok alanda insanlar tarafından tehdit olarak görüldüğü için öldürülmüş ya da zehirlenmiş. Bu yüzden nesilleri tehdit altında' dedi.

Yaşadıkları bölgeye göre besinleri değişmekle birlikte yaban domuzu, tavşan, dağ keçisi, geyik, karaca ve farenin en önemli besinlerini olduğunu anlatan yetkililer, kurtların Burdur’da daha çok yaban domuzu, tavşan gibi yaban hayvanlarının yanı sıra koruma altında olmayan koyun ve keçileri yediğini söyledi.

Özellikle yaban domuzu popülasyonunun makul düzeyde tutulması için köylülerin kurtları korumasının önem arz ettiğini vurgulayan yetkililer, şu bilgileri verdi:

'Belirtilmesi gereken en önemli hususlardan birisi de kurtların insanlara saldırdığı ve zarar verdiği gibi yanlış bilgilerdir. Bugüne kadar literatürde insanların kurtlara saldırdığı konusunda hiçbir bilgiye rastlanmamıştır. Ayrıca halk arasında doğa koruma ve milli parklar müdürlükleri tarafından kurt yetiştirilerek doğaya salındığı bilgisi de gerçeği yansıtmamaktadır. Bakanlığımızın böyle bir çalışması yoktur.'

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdürlüğü Giresun Şube Müdürlüğü tarafından Alucra ilçesi kırsalında kurulan fotokapan tarafından bir vaşak görüntülenmişti.

Giresun Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdürlüğü Giresun Şube Müdürü Ertan Kuduban, Alucra ilçesi kırsalında bir vaşak görüntülendiğini belirterek, ilde vaşak popülasyonunun arttığını bildirdi.

Kuduban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede yaban hayatının gelişimini gözlemek amacıyla il geneline 18 fotokapan kurulduğunu ifade etti. Kuduban, Alucra ilçesine bağlı Doludere köyü kırsalındaki kapanın önceki günlerde bir vaşağı görüntülediğini kaydetti.

Vaşakların gün içerisinde nadir görüldüğünü ifade eden Kuduban, 'Vaşaklar gece avlanır. Gündüz saatlerinde nadiren görülür. Gün içerisinde olması nedeniyle Alucra'daki fotokapan hayvanın görüntüsünü çok net almış.' dedi. Kuduban, yaptıkları araştırmalar ve incelemelere göre kediye benzeyen bu hayvanların bölgedeki popülasyonunun arttığını bildirerek, özellikle Giresun'un iç kesimdeki bölgelerinde bu hayvanların ciddi varlığının söz konusu olduğunu, bu durumun kendilerini sevindirdiğini söyledi.

Kediye benzemelerine rağmen bu hayvanların ağırlıklarının normal kedilerden 5 kat daha fazla olduğunu belirten Kuduban, şöyle devam etti: 'Kulakları normal kediye kıyasla daha uzun ve uçları tüylüdür. Kış bastırdığında ise sadece kulaklarının üzerindeki tüyler değil tüm vücudu kalın bir tüy tabakası ile kaplanır. Adeta kışın gelmesi ile mantolarını giyer. Patilerinin genişliği karda yürümelerini kolaylaştırır. Gövdelerine göre küçük kalan başları ve kısa kuyruklarıyla ilk bakışta ürkütücü gözükseler de görünüşleri kesinlikle etkileyicidir. Renkleri kum renginden koyu kahveye kadar değişir. Engebeli arazilerde ve genellikle çam ormanlarında yaşarlar.'

Kuduban, vaşakların açık ormanlık araziler ya da diğer coğrafi mekanlarda da rahatlıkla yaşamlarını sürdürebildiklerine işaret ederek, denizden 3 bin metre yükseklikte yaşayan vaşaklar da bulunduğunu belirtti.

Vaşakların iyi birer yüzücü de olduklarını dile getiren Kuduban, çok hızlı ve çevik bir hayvan olduğundan tavşan, kemiriciler, ördek, yer kuşları, balık gibi hayvanları kendilerine kolaylıkla av yaptıklarını ancak koyun, keçi, inek gibi hayvanlara saldırmadıklarını söyledi.

Kuduban, fotokapanların son dönemlerde kurt, ayı ve yaban domuz gibi hayvanları da görüntülediğini belirterek, şunları kaydetti:

'Giresun, yaban hayatı yönünden zengin bölgelerden biri. Bu zenginliğinin hem Karadeniz hem de Karadeniz ardı iklimi, yine Avrupa-Sibirya ve İran-Turan floristik sitemlerini bünyesinde barındırmasından geldiği söylenebilir. Özellikle ilin güney kesimlerinde vaşak, ayı ve kurt gibi memeli hayvanlar sıkça görülmektedir. Yine diğer yaban hayvanları da il genelinde popülasyonlarını hızla artırmakta.'

Daha önce de Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü'nde yüksek lisans yapan orman mühendisi Emir Özay, yaban hayatına insan etkisi üzerine gerçekleştirdiği çalışma sırasında, Eskişehir'de 'vaşak popülasyonu' tespit etmişti.

Özay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yüksek lisans konusu olarak Eskişehir'deki yaban hayatını seçtiğini belirterek buradaki yaban hayatına insan etkisini incelemeye başladığını aktardı.

Doğal yaşamda insan etkisinin giderek arttığını ifade eden Özay, 'Bunun olumlu yanlarından çok olumsuz yanları bulunuyor. Hayvanların beslenme, barınma ve üreme gibi sorunlarına olumsuz etki ediyor. Bunları inceledim.

Ortaya çıkan somut delillerden sonra zor da olsa koruma ve bilinçlendirme çalışmalarına karar verdim. Çeşitli köylerde bilinçlendirme ve koruma çalışmalarına başladık.' diye konuştu.