DÜNYA

Dünyada ikinci dalga alarmı: Avrupa yeniden evlere kapandı, Çin'de bir ilk yaşandı

Avrupa’da artan koronavirüs vakaları nedeniyle Fransa ve İngiltere’nin ardından İtalya, Belçika ve Slovenya, İrlanda gibi pek çok ülkede önlemler arttırılıyor. İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, koronavirüs salgının yeni dalgası karşısında zaman kaybetmemeleri gerektiğini, genel bir karantinaya girmekten kaçınmaya yönelik bazı önlemleri kabul ettiklerini bildirdi.

Conte, ülke genelinde restoran, bar, kafe, dondurmacı gibi işletmelerin 05.00 ila 00.00 arasında açık olabileceğini ancak, masalarda en fazla 6 kişi oturabileceğini, evlere servisin devam edeceğini söyledi. Conte “Belediye başkanları, toplanma mekânları olan cadde ve meydanların saat 21.00’den sonra halka kapatılması talimatını verebilecek” diye konuştu.

BELÇİKA Belçika’da Başbakan Alexandre De Croo’nun başkanlığında toplanan danışma kurulunun ardından ülke genelinde salgına karşı yeni önlemler alındı. De Croo, ülke genelinde gece yarısından itibaren sabah 05.00’e kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacağını duyururken, 19 Ekim’den itibaren tüm kafe, bar ve restoranların 1 ay süreyle kapatılacağını aktardı. Ülke genelinde restoranlar 22.00’ye kadar paket servisi hizmeti verebilecek. 20.00’den itibaren alkol satışı yasak olacak.

SLOVENYA Slovenya’da ise hükümet bir ay boyunca “salgın durumu” ilan etti. Vaka sayılarının artışıyla doğru orantıda ilerleyecek yeni tedbirler kapsamında kısmi sokağa çıkma yasağı, alışveriş merkezleri, spor salonları, kafe ve restoranların yeniden kapatılmasının da gündemde olduğu kaydedildi.

MACRON'UN EŞİ KARANTİNADA Fransız basınında çıkan haberlerde, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un eşi Brigitte Macron'un, 15 Ekim'de görüştüğü bir kişinin COVID-19 testinin pozitif çıktığının açıklanması üzerine kendisini 7 gün karantinaya aldığı belirtildi. Macron'un herhangi bir belirti göstermediği ve özel hayatında bazı önlemler alacağı kaydedildi. (AA)

ÇİN DIŞARI ÇIKTI Koronavirüsü büyük ölçüde kontrol altında tutan Çin’de salgın başladığından bu yana ilk kez bir milli tatil kutlanıyor. Bu yıl Ulusal Bayram ile Güz Ortası Bayramı aynı döneme denk gelince gerçekleştirilen seyahat sayısı 700 milyonu geçti.

Seyahatler, salgının başladığı ülke olan Çin’in ekonomisi için de oldukça olumlu bir sinyal. Aylar boyunca kapalı kalan ve salgından en çok etkilenen Hubei eyaletini 50 milyondan fazla yerli turistin ziyaret ettiği belirtiliyor.