TEKNOLOJİ

Dünyayı geliştiren 10 teknoloji

Güneş enerjisi: Güneş ışığını basit bir yolla enerjiye çeviren bu yenilenebilir enerji türü geleceğin temiz enerji kaynağı olacak gibi görünüyor.

Kapalı alan tarımı: Gezegenimizin nüfusu çok fazla ancak herkes yeterli beslenemiyor. Geleceğin problemlerinden biride bu olabilir. Kapalı alanlarda özel ışıklandırma sistemleriyle verimli bir şekilde meyve ve sebze üretilebilir.

3 boyutlu yazıcı: Şimdilik oyuncak veya benzeri eğlence ürünleri için kullanılıyor olsa da 3 boyutlu yazıcının icadı geleceği şekillendirebilir. Yapay organlar ve ilaç sektörü için büyük bir umut vadediyor.

Drone: Şu anda büyük bir drone patlaması yaşanıyor. Drone'lar film çekimleri, tarım, kargo teslimatı, gözlem gibi bir çok alanda kullanılıyor. Gelecekte çok daha büyük bir endüstrinin parçası olacağa benziyor.

Yapay et: Dünyadaki nüfusun tamamı yeterli protein ve besine ne yazık ki ulaşamıyor. Yapay et hayvan kaslarındaki hücrelerden üretilebilen ve gerçeğine oldukça yakın bir buluş. Yatırımlarla bu sorunun çözümü olabilir.

Nanoteknoloji: Nanomateryaller atom ve molekül seviyesinin altındaki boyutlarda üretiliyor. Gelecekte bu nano malzemeyle üretilmiş cihazlar insan vücudunda yapay bir bağışıklık sistemi bile oluşturabilir.

Robotlar: Kelimenin tam anlamıyla robotlar hayatımızın her yerindeler. Robot depolar, robot temizleyiciler, robot fabrikalar gibi bir çok alanda büyümeye devam ediyor. Yapay zeka son günlerin en popüler konularından biri.

Nesnelerin interneti: 2008'de doğan "Nesnelerin İnterneti" (IoT-Internet of Things) insanlar dışında başka şeylerin de internete bağlanması olarak tanımlanıyor. Cisco IBSG 2020'ye gelindiğinde internete bağlanan nesnelerin sayısının 50 milyara ulaşacağını tahmin ediyor ve bu da dünyadaki her insan için altı cihazdan fazlası anlamına geliyor. IoT'nin muazzam ölçekte veri duyma, toplama, aktarma, analiz etme ve dağıtma becerisiyle insanlık sadece hayatta kalmak için değil aynı zamanda hızla değişen dünyada gelişim sağlamak için ihtiyaç duyduğu bilgiye ulaşacak.

Büyük veri: "Big Data" yani Türkçesi "Büyük Veri" (biz Dev Veri diyoruz), tanımı sadece "diskte çok fazla yer kaplayan veri" anlamına değil, aynı zamanda geleneksel yöntem ve araçlarla işlenemeyen veri anlamına da geliyor.Teknolojinin ilerlemesi, internetin gelişmesi ve sosyal medya devrimi sayesinde bilginin gücünün öne çıkması iş yapma şeklimizi kökten değiştirdi. Firmalar bir adım öne geçebilmek için fark yaratmak zorundalar. Bu yüzden artık en ufak bir bilginin bile ne kadar önemli olduğu anlaşılmış durumda.

Arttırılmış gerçeklik: Önce 3 boyutlu filmlerle başlayan bu arttırılmış gerçeklik furyası artık çığırından çıktı. İzleyiciye ses ve görüntülerle farklı bir deneyim sunan sanal gerçeklik gözlükleri gibi birçok ürün artık herkesin ulaşabileceği bir şey. Kaynak:Yenişafak