DİĞER

En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır?

En uygun uçak bileti için erken rezervasyon mu yapılmalı, yoksa son dakika fırsatları mı kovalanmalı? Seyahat etmeyi sevenleri için, bu sorunun cevabı en uygun uçak bileti fiyatlarını yakalayabilmek adına çok önemli.

Benim gibi sık sık yurtdışı seyahatine çıkanlar için uygun uçak bileti fiyatı yakalamak çok önemli, çünkü seyahat etmeyi seviyoruz ve bunun için bir servet ödemeyi istemiyoruz. Eğer ucuz uçak bileti bulmanın püf noktalarını bilirsek, seyahat maliyetlerimizi daha da ucuza getirebilmemiz mümkün.

Uygun Uçak Bileti Bulma Yolları En ucuz uçak biletini bulmak için en doğru rezervasyon zamanlarını analiz eden, çeşitli havayolu firmalarının yayınladıkları raporlar bu konuda bize yol gösterebiliyor. Bu yüzden havayolu şirketlerinin veya karşılaştırmalı uçak bileti sunan firmaların e-posta listelerine kaydolmak iyi fikir. Bu şekilde güncel kampanyaları ilk önce duymak fırsatı doğuyor.

Uygun uçak bileti arama motoru olan Skyscanner’a göre en uygun fiyatlı uçak biletini bulmak için, tüm destinasyonlar göz önünde bulundurulduğunda, seyahatin ortalama 27 hafta öncesinden uçak bileti aramaya başlamak gerekiyor.

Özellikle yurt dışı uçak bileti için, yolcular, en düşük fiyatı bulabilmek için 12 gün boyunca takip ediyor. Bu 12 gün süresinde bile fiyatlar ortalama %5 değişebiliyor.

Ne yazık ki bizlerin erken rezervasyon kavramına henüz yeterince alışamadığımızdan, %57’miz geç rezervasyon yaparak en uygun fiyatları kaçırıyor.

Uçak bileti ne kadar önce almalı Skyscanner ‘Rezervasyon İçin En Uygun Zaman’ raporuna göre, en uygun fiyatlı uçak biletleri, seyahat tarihinden 27 hafta önce, yani seyahatin 6-7 ay öncesinde bulunabiliyor. Ancak bu dönemde biletini alanların ortalama uçak bileti fiyatlarına göre %14,9 oranında kâr elde ettiğini unutmamalı. Özellikle uzun mesafe uçuşlarında 250-300 TL gibi bir rakama denk geliyor.

Havayolları, 1 yıl önceden fiyatları sisteme girmeye başlıyor ve promosyon uygulanan ilk 5 veya 10 koltuk dışındaki biletleri yüksek fiyattan satıyor. Yurtdışı uçuşlarında ortalama 171 gün önce, fiyatlar en düşük seviye iniyor. Sonrasında ise hafif bir çıkış görülüyor. Son 1 ayda ise fiyatlarda neredeyse %40’a varan artışlar yaşanıyor. İç hatlarda daha hızlı karar alabildiğimiz için en ucuz bilet, seyahatin 57 gün öncesinden bulunabiliyor.

Son dakika ucuz uçak bileti bulma ise pek de bizim tatil davranışımıza uygun görünmüyor. Son dakika fırsatları daha çok 5 saat ve üzerindeki uzun mesafeli uçuşlar için geçerli. Seyahatten 1 hafta öncesinde genellikle uçak bileti fiyatları roket gibi yükseliyor.

Örneğin İstanbul-Tayland uçuşları için seyahat tarihinden 15 hafta öncesinde bilet fiyatları daha yüksekken, en uygun fiyatı genellikle 5 hafta öncesinde bulmak mümkün. Diğer yandan böylesi uzun mesafeli uçuşlarda uçuş günü yaklaştığı ölçüde fiyatların son derece hareketli olabiliyor. Fiyatların hızla yükselebileceği de akılda tutulmalı. Bu bir kumar gibi görünüyor.

Kayak verilerine göre ise, seyahatin 34 gün öncesinde; Expedia verilerine göre ise 3 ay öncesinde en iyi fiyatlar yakalanabiliyor.

Hangi sezonda uçmalı? Seyahat için düşük sezonlara odaklanın. Yaz uçuşları, yüksek sezon olması nedeniyle daha pahalı. Yine de yazın başlangıcı ve sonlarında daha uygun uçak bileti bulmak mümkün. Örneğin Haziran başı ve Ağustos’un son haftası dönemleri, tatil ayları olan Haziran sonu, Temmuz ve Ağustos başında göre daha uygun bilet satın alma zamanı. Bu yoğun ayların öncesi ve sonrasındaki Mayıs ve Eylül ayları ucuz bilet için daha uygun tabi.

Skyscanner’in hazırladığı uçak bileti fiyatı analizleri raporuna göre, yılın tüm ayları baz alındığında, ucuz uçak bileti için en uygun zamanın Mayıs ayı olduğunu ortaya koymuş.

Hangi gün uçmalı? Biz hep Çarşamba günleri en ucuz bilet bulunur diye biliyoruz. Son zamanlarda gelen, Airlines Reporting Corp’un 94 milyar $ değerinde 130 milyon uçak biletini analiz ettiği çalışmanın verilerine göre, haftanın en ucuz günü Pazar olarak öne çıkıyor. Bunu ikinci sırada Cumartesi takip ediyor ve Cumartesi günü fiyatlar Pazar gününe göre % 1.6 artıyor. Üçüncü sırada da Çarşamba geliyor. Yani en ucuz uçak bileti Çarşamba günleri bulunur efsanesi yıkılmış gibi görünüyor. Pazartesi bilet fiyatları ise önceki en ucuz gün Pazar’a göre % 16 daha yüksek. En pahalı gün ise Cuma günleri olduğu ortaya çıkıyor. Bunda haftasonu için yapılan seyahat planlarının büyük etkisi var.

Başka analizlerde ise Perşembe günleri gidiş Çarşamba günleri dönüş şekline alınan biletler, haftanın diğer günlerine göre %21 daha ucuz olduğu ortaya konmuştu. Çoğu havayolu firması Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri fiyatları 30$-50$ yükseltiyor. Mümkünse eğer uçuşları hafta içi gidiş ve dönüş şeklinde ayarlamalı.

Ben yine burada destinasyonun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Örneğin sıkça talep gören bir haftasonu tatil rotasına, Pazar günü uygun fiyatlı gidiş bileti bulmak daha kolay bence. Zira herkes bu tatil yerinden dönerken uçağın boş dönmemesi için koltuk fiyatlarının daha da aşağı düşmesi gerekir.

Gidilecek yerde 1 haftadan az planlanan tatile uygun uçak bileti fiyatları daha yüksek. Gidiş dönüş alınan biletlerde, tatil yerinde en az 1 Cumartesi konaklaması kesinlikle tavsiye ediliyor.

Her ülke için farklı zamanlar Skyscanner’ın Rezervasyon İçin En Uygun Zaman raporunda, en uygun seyahat zamanlamaları ülke bazında da araştırılıyor. Araştırmaya göre Almanya ve ABD’ye gitmek için en uygun ay olan Şubat’ta uçan seyahatseverler, Almanya için yaklaşık 500 kron, ABD içinse yaklaşık 1500 kron tasarruf edebiliyor. İspanya’ya ise Ocak ayında uçanlar, Ağustos’a kıyasla yaklaşık 650 kron kar ediyor.

Ocak- Mart ortası $ Mart Ortası- Mayıs Başı $$ Mayıs Başı- Haziran Ortası $$$ Haziran ortası – Ağustos sonu $$$$ Ağustos Sonu – Ekim Ortası $$$ Ekim Ortası – Aralık Sonu $$ Aralık Sonu $$$$

Tayland ve İngiltere’ye ise Türkiye’den Mayıs ayında seyahat edenler, en yoğun sezon olan Ağustos’a kıyasla 650 kron ile 800 kron arasında tasarruf edebiliyorlar. Her zaman önerdiğim şeyi burada yine hatırlatmak istiyorum. Tatil için uygun bilet nereye varsa oraya tatile gidin. Bir yeri kafaya takıp oraya gitmeye çalışmayın. Gitmek istediğiniz yere uygun bilet yakaladığınızda kaçırmayın.

Uygun hava limanı seçimi Havayolu firması ve havalimanı seçimi fiyatlarda büyük değişimler yapabiliyor. Atatürk Havalimanından olan uçuşlar ile Sabiha Gökçen’den olan uçuşlar arasındaki fiyat farkının olmasının sebebi bu.

Düşük fiyatla uçan havayolları bu havalimanlarını kullandığından, uyguladıkları bilet fiyatı ücretleri de daha düşük. Konfor düşkünü olmayanlar bu havayolları ile uçabilir.

Uygun fiyat için “Fiyat Alarmı” Skyscanner ve ucakbileti.com.tr gibi hizmet bedeli almadan fiyat karşılaştıran siteleri kullanmak, geniş bir yelpazeden fiyat kıyaslama olanağı vererek, seyahatseverlerin en ucuz bileti bulmasına yardımcı oluyor. Ayrıca seyahat zamanından birkaç ay önce bilet fiyatlarını kontrol etmeye başlayarak fiyatlar düştüğünde satın almak büyük önem taşıyor.

Uygun fiyat zamanlaması ülkeye göre değişse de, uçak bileti takip siteleri sayesinde dilediğiniz uçak biletinin fiyatı düştüğü anda bundan hemen haberdar olmak mümkün. Havayolu şirketleri gelirlerini maksimize etmek için talep arttıkça bilet fiyatlarını yükseltiyor, satışlar düştüğünde ise hemen promosyonlara başlıyor. Promosyonları ve fiyat düşüşlerini yakalamak için de airfarewatchdog, skyscanner, Farecompare gibi sitelerin fiyat alarmı seçeneklerini kullanmayı unutmayın. En ucuz uçak bileti ne zaman alınmalı konusunda sizlerin öneri ve tavsiyelerinizi aşağıdaki yorum kısmında duymak isterim?