DÜNYA

İşte Türkiye’nin üye olduğu kuruluşlar!

Bölgesinde ve dünyada söz sahibi olma iddiasını her zaman taşıyan Türkiye Cumhuriyeti, geçmişten günümüze birçok önemli kuruluşa da üye olarak destek veriyor. İşte bu kuruluşların en önemlileri;

NATO (Kuzey Atlantik Paktı) 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Sovyet Rusya'nın yayılımcı politikasına karşı 4 Nisan 1949'da kurulmuştur. Üye sayısı 28 olan NATO birliğine Türkiye 1952 yılında kabul edilmiştir.

Ülkemiz askerlerini Avrupa dışında ilk olarak Afganistan'a sonra da Avrupa dışına ikinci kez Libya'ya (Mart 2011) NATO bünyesinde göndermiştir.

BM (Birleşmiş Milletler) Birleşmiş Milletler Türkiye'nin üyesi olduğu bir kuruluştur. 2. Dünya Savaşı'ndan sonra birçok insanın ölmesi sonucu barış ve güvenliği sağlamak amacıyla 1945 yılında kurulmuştur. 192 üyesi bulunan Birleşmiş Milletlerin merkezi New York, Avrupa'da ise merkez Cenevre'dir.

Türkiye Birleşmiş Milletler bünyesindeki ve yardımcı birçok kuruluşa da üyedir. Bunlar arasında; UNESCO, UNICEF, Dünya Bankası, Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Ticaret Örgütü gibi örgütlere de üyedir.

G-20 Küresel ekonomi ve mali sistemin daha fazla geliştirilmesini sağlamak ve küresel krizlere karşı önlem almak amacıyla 1999 yılında kurulmuştur. G-20 üyeleri; Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Türkiye, İngiltere, ABD ve Avrupa Birliğinden oluşmaktadır.

Dünyanın en büyük 20 ekonomisini oluşturan G20 üyesi ülkelerin devlet ve hükûmet başkanlarının katıldığı yıllık olağan toplantıların onuncusu. 1 Aralık 2014'te dönem başkanlığını üstlenen Türkiye'nin ev sahipliğinde, 15-16 Kasım tarihlerinde Antalya'nın Serik ilçesinin Belek mahallesinde düzenlendi.

Türkiye'nin üye olduğu uluslararası kuruluşlar içerisinde bulunan Avrupa Konseyi, 1949 yılında Avrupa'da insan hakları, demokrasi, ve hukukun üstünlüğünü savunmak amacıyla Avrupa çapında kurulmuş hükümetler arası kuruluştur.

Avrupa Birliğinden farklı olmakla beraber Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Avrupa Konseyine bağlıdır.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı 1970'li yılların başında soğuk savaş koşullarındaki Avrupa'nın bölünmüşlüğüne son vermek , güvenlik ve istikrarın kazanılmasını sağlamak amacıyla 1973 tarihinde Helsinki'de çalışmalara başlanmış

ve 1975'de 33 Avrupa ülkesi, ABD ve Kanada tarafından Helsinki Nihai Senedi'nin imzalanmasıyla sonuçlanmıştır.

EİT (Ekonomik İşbirliği Örgütü) 1985 yılında Türkiye, İran ve Pakistan arasında kurulmuştur. Sonradan Afganistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan'ın katılımıyla 10 üyeli bir teşkilat haline gelmiştir.

Eylül 1969 tarihinde Fas'ın başkenti Rabat'ta toplanıp, İslam ülkelerini çatısı altında toplamak üzere kurulan 57 üyeye sahip, Avrupa Konseyi veya Birleşmiş Milletler gibi uluslararası hukuk tüzel kişiliğini haiz bir uluslararası teşkilattır. 38. Dışişleri Bakanları toplantısında alınan karar gereğince örgütün ismi İslam İşbirliği Teşkilatı olarak değiştirilmiştir.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 25 Haziran 1992 tarihinde Türkiye'nin öncülüğünde İstanbul Zirvesi Bildirisi ile kurulmuştur. KEİ üyeleri; Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Ermenistan, Gürcistan, Moldova, Romanya, Rusya, Sırbistan, Türkiye, Ukrayna ve Yunanistan olmak üzere 12 üyeden oluşmaktadır.

Merkezi İstanbul'dadır.

Türkiye'nin üye olduğu uluslararası kuruluşlar arasında olan OECD, 1947 ile 1960 yılları arasında faaliyet gösteren Avrupa İktisadi İşbirliği Teşkilatı (OEEC) yerine oluşturulmuş bir örgüttür.

OECD 1961 yılında resmen faaliyete başlamıştır. Son üyesi Şili olup şu anda Türkiye dahil 31 üyesi bulunmaktadır.