İSVEÇ

İsveç'te koronavirüs tasarısı 18 Nisan'da yürürlüğe giriyor

Koronavirüsle mücadele konusunda yasal engeli bulunan hükümet, bu engeli 18 Nisan itibarıyla yürürlüğe girecek yeni tasarıyla birlikte aşıyor. Koronavirüsle mücadele konusunda daha sert önlemler alınması beklenen İsveç'te yeni tasarı hükümetin elini hangi konularda güçlendiriyor?

Sosyal İşler Bakanı Lena Hallengren, yaptığı açıklamalarda: Şehirler arasıda seyahat kısıtlamaları, kalabalık mekanları ve alışveriş merkezlerinin kapatılması konusunda hükümetin direk karar almasını konusunda elini rahatlatacağını vurguladı.

Korona virüsünü durdurma tasarısı, hükümetin birçok alanda gücünü arttırıyor. Sosyal İşler Bakanı Lena Hallengren, "Bu, enfeksiyonun yayılmasını sınırlamak için çok önemli olabilir" dedi.

Yeni bir yasa oluşturmak için hükümet normalde Parlamentoya teklifte oy veren bir yasa tasarısı gönderir. Korona krizinde, bu çalışma rekor bir hızda gerçekleştirildi, ancak Sosyal Bakan Lena Hallengren bunun yeterli olduğunu düşünmüyor. "Parlamento bürokrasisi, günlerimizi kaybettiğimiz anlamına gelebilir ve enfeksiyonun kötüleşmesine neden olabilir. Bu riski almaya hazır değiliz" ifadeleri kullandı.

Limanlar ve dükkanlar kapanabilir Bugün öğleden sonra sunulan yeni kriz yasası, hükümete ilk önce parlamentoya girmeden çeşitli önlemler alma hakkı verildiği anlamına geliyor.

Önerilen yasada hükümete verilen en önemli yeni güçler şunlardır: Kamu toplantılarında geçici kısıtlamaların getirilmesi. Alışveriş merkezlerini ve diğer mekanları geçici olarak kapatma hakkı. "Sosyal ve kültürel buluşma yerlerinin" geçici olarak kapatılması. Buna barlar, restoranlar, kütüphaneler, spor salonları ve müzeler dahildir. Seyahat veya ulaşım kısıtlaması. Bu, limanların veya tren istasyonlarının kapatılması anlamına geliyor.

İç ticaretin geçici olarak etkinleştirilmesi, ilaçların veya koruyucu malzemelerin yeniden dağıtılması. Yeni tasarı Paskalyadan sonra yürürlüğe girecek Kanun uyarınca alınan kararlar gözden geçirilmek üzere Riksdag'a gönderildi.

Bu nokta muhalefetin teklifi kabul etmesi için önemliydi. Bugün yapılan uzun toplantıdan sonra, tasarının parlamentodan geçmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Hristiyan Demokrat parti lideri Ebba Busch, "Bu nihayet doğru strateji. Kriz durumunda kişi şanssız olmamalı, o zaman kişi bugün öngördüğümüzden çok daha kötü bir durumu ele almaya yetecek güçlere ve hazırlıklılığa sahip olmalı" dedi. Yasanın 18 Nisan'da yürürlüğe girmesi öneriliyor ve 30 Haziran'a kadar sürecek.