İSVEÇ

İsveç'te vaka sayıları yine artarken, can kayıpları düştü

Koronavirüs salgını nedeniyle dünya genelinde toplam vakanın 4 milyon 360 bin 799'u bulduğu küresel salgında şuana kadar hayatını kaybeden toplam kişi sayısı 297 bin 351're ulaştı. Koronavirüse yakalanıp iyileşenlerin sayısında artış gözleniyor. Şuana kadar koronavirüse yakalanıp iyileştiği tespit edilen kişi sayısı dünya genelinde 1 milyon 557 bin 827'ye yükseldi.

İsveç'teki vaka ve can kayıplarına bakıldığında, ülke genelindeki vaka sayısı düne göre 673 atarak 28 bin 582'ye ulaşırken, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı düne göre 69 artarak 3 bin 529 oldu. Koronavirüs bağlantılı olarak yoğun bakımda tedavi gören hasta sayısı 1783'e olarak kayıtlara geçti.

Bugünkü bilgilendirme toplantısına: Halk Sağlığı Kurumu, Laboratuvar Bakteri Gözetimi Başkanı Sara Byfors, Ulusal Sağlık Kurulu, kriz yönetim müdürü Johanna Sandwall ve İsveç Sosyal Koruma ve Hazırlık Ajansı danışmanı Svante Werger katıldı. İşte basın toplantısına dair notlar:

Halk Sağlığı Kurumu Laboratuvar Bakteri İzleme Bölümü Başkanı Sara Byfors: Küresel ölçeteki salgının vaka ve can kayıplarıyla ilgili sunum üzerinden bilgi vererek, İsveç'teki vaka ve can kayıpları konusunda bilgi sunan Byfors, "İsveç'in şu anda toplam 28 bin 582 vakası var. Vakaların yarısı test edilmiş bakım personeli. Bu tablo genel personelin test edilmesiyle ilgili, normalde vaka sayısı daha düşüktür" ifadeleri kullandı. Yoğun bakımda tedavi gören covid-19 hastalarıyla ilgili bilgilerde paylaşan Byfors, ülke genelinde önemli ölçüde bir düşüş olduğunu ifade etti.

Son 24 saat içinde rapor edilen yeni ölümlerle birlikte ülke genelindeki can kaybının 3.529'a yükseldğini belirten Sara Byfors, Ölümlerle ilgili "Raporlamada bazı birikmiş işler var. Ancak buna rağmen ülke genelindeki günlük can kaybının kişi civarında olduğunu gösteriyor ifadeleri kullandı.

Halk Sağlığı Kurumu Laboratuvar Bakteri İzleme Bölümü Başkanı Sara Byfors: Son günlerde vaka sayılarında kıpırdama olan ve daha sonra eğrinin düzleştiği bölgelerle ilgili de bilgi paylaşımında bulunan Sara Byfors, "Gävleborg'da ilk yükselişten sonra düz bir eğri yaşandı" diyerek sağlık personelinin içinde olmadığı ölçekte günlük ortalama vaka sayısının on civarında olduğunu ifade etti.

Kronoberg bölgesiyle ilgili de bilgi veren Byfors, bu bölgede de benzer bir eğilim olduğunu belirterek, mart ayındaki yüksek çıkışın şimdi dengelenmiş ama yukarıya doğru yavaş bir eğri görünüyor dedi. Vakalardaki büyük bir bölümün sağlık çalışanlardan oluştuğunun altını çizdi.

Halland bölgesiyle ilgili de aynı eğilim olduğu söylenebilir diyerek, bölgeyi yakından takip ediyorduk, başlangıçta belirli bir yükseliş yaşadılar, sonra dengelendi yorumunda bulundu.

Gävleborg'da genel durumun önce dik bir çıkış olduğunu ancak zaman içinde eğrinin dengesiz bir şekilde aşağı yukarı seyrinden sonra son günlerde vaka sayısında düşüş olduğunu belirten Byfors, birçok bölgede sağlık çalışanlarının test edilmesine bağlı olarak vaka sayılarında artış ya da değişim olduğunu gözlemlemek mümkün ifadeleri kullandı.

Son olarak, farklı bir görünüme sahip bölgeler olan Östergötland'ın Stockholm'deki gibi keskin bir yükseliş yaşandığını belirten Byfors, "artık bölgede daha dengeli bir eğilim var" ifadeleri kullandı.

Halk Sağlığı Ajansı laboratuvar bakteri izleme müdürü Sara Byfors, temastan kaçınmanın, hijteyen dikkat etmenin salgınla mücadele de önemli bir yere sahip olduğunu hatırlatarak konuşmasını tamamladı.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu kriz yönetimi yöneticisi Johanna Sandwall: Yoğun bakım hasta sayısı ve kapasite ile ilgili bilgi vererek, şuanda solunum cihazına bağlı, ağır tedavi gören hasta sayısının 414 olduğunu ve covid-19 olan yoğun bakım ünitesinde genelinde 677 hasta tedavi edilmektedir dedi. 1.615 covid-19 hastasının hastanelerdeki diğer bölümlerde tedavi gördüğünü belirten Sandwall, genel olarak sayılarda bir azalma olduğunun altını çizdi. Özet olarak, sağlık hizmetlerinde hala ağır bir yük olmakla birlikte genel durumun kontrol altında olduğunu ifade eden Sandwall, "Covid-19'lu yoğun bakım hastalarının ikincil nakil sayısına baktığımızda da durumu net olarak görüyoruz. Son haftalarda ara sıra hasta nakli yapılmıştır" dedi.

İsveç Sosyal Koruma ve Acil Durum Ajansı (MSB) Danışmanı Svante Werger: İsveç'teki durumu şu anda değerlendirdiğimizde, çoğu sosyal sektör için operasyonlarda ılımlı bir etki görüyoruz. Bu zor bir kaynak durumudur, alıştığınızdan daha fazla öncelik vermeniz gerekebilir ifadelerinde bulunarak, "Sosyal açıdan önemli faaliyetler üzerindeki etki, çoğu sektörde bir miktar azalmıştır. Bu sağlık için de geçerlidir" dedi.

Başka bir deyişle, durum son haftalarda giderek durumun daha stabil hale geldiğini belirten Werger, "Elbette, hala endişe bulutları var" dedi. Olumsuz koşullara karşı bölge yönetimleri ve belediyelerin sorunları çözmek için karşılaştıkları zorlukların, ekipman eksikliği olduğuna vurgu yaparak, bu sıkıntılarla baş etmek için bir bütünlük içinde gerektiğinde durumu değiştirmeye hazırdır ifadeleri kullandı.