TEKNOLOJİ

İsveç'tede kullanılan PISA testine bakın kimler damga vurdu

1,3 milyon nüfusuyla Avrupa'nın en küçük ülkelerinden biri olan Estonya, eğitimde yeni öne çıkan ülkelerinden biri. Küresel eğitim testlerinde, büyük Avrupa ülkelerini geride bırakıyorlar. PISA testinde, 15 yaşındaki gençlerin, okuma, matematik ve bilim alanlarındaki problem çözme yetenekleri sınanıyor.

OECD bu testi 2000 yılından beri yapıyor, üst ve orta gelir düzeyindeki ülkelerin büyük çoğunluğu teste katılıyor. Son sınavın sonuçlarıysa yeni açıklandı.

Estonya son yıllarda, ilköğrenimin yüksek kaliteli olmasını bir öncelik haline getirdi.

3 yaşından itibaren anaokulu Estonya'da neredeyse her çocuk, 3 yaşından itibaren, hatta bazen daha da önceden anaokuluna başlıyor.

Anne ve babalar da para ödemek zorunda, ancak bu katkı payı asgari ücretin belirli bir kısmıyla sınırlanmış durumda.

Öğrenime hazırlık Anakollarında çocuklardan, öğretmenlerin yönlendirdiği oyunlarla öğrenmeleri bekleniyor. Çocuklar aşama aşama bir miktar normal öğrenimle de tanıştırılıyor.

Bu da PISA testine göre, 10'lu yaşlara geldiklerinde yoksul ve varlıklı çocuklar arasındaki farkı küçültüyor.

Tüm seviyelerdeki çocuklar bir arada Estonya'da zorunlu öğretim 7 yaşında başlayıp, 16 yaşında sona eriyor ve bazı öğrenciler yükseköğrenim almak için okula devam ediyorlar.

Çocukların derslere ya da idrak düzeylerine göre ayrılması uygulaması Estonya'da çok nadir görülüyor. Öğretmenlerin, tüm öğrencilerin seviyesini birkaç yıl içinde eşitlemesi bekleniyor. Ulusal bir eğitim müfredatı var ama okulları aldıkları sonuçlara göre sorumlu tutmak adına çok az önlem var.

Herkese e-okul Çocuklar dijital innovasyona büyük önem verilen bir ülkede büyüyorlar. Öğrenciler ödevlerinin büyük kısmını internet üzerinden yapıyor ve yine internet üzerinden bu ödevler notlanıyor.

Estonya'daki öğretmenlerin bir çoğu emeklilik yaşına yaklaşıyor ve bu alanda harcanan çabalara karşın öğretmenlik yapacak yeterli sayıda kişi bulunamıyor. Öğretmenlere büyük değer verilen bu sistemde kaydedilen büyük gelişmeyi korumanın önündeki en büyük sorun da bu. (Kaynak: BBC Türkçe)