DÜNYA

Korku filmi gibi: Corona virüsü ile bu binalarda savaşacak!

Dün coronavirüsünde en ölümcül gün yaşandı. Ölü sayısı 425'e yükseldi. Çin'in coronavirüsü eylem planında en önemli faz olan geniş kapasiteli hastaneler birer birer açılıyor. Gelen son dakika bilgisine göre, Wuhan'da bir sergi merkezi de hastane olarak kullanılacak. Gelen son dakika haberine göre, Pekin hükümeti neredeyse bütün şehri hastaneye dönüştürdü. İşte inanılmaz görüntüler...

Çin'i saran ve dünyaya yayılmaya başlayan yeni tip coronavirüsü ile ilgili son dakika gelişmeleri yaşanmaya devam ediyor.

Çin'in virüsün yayılmasını durdurmak adına yaptığı hamleler yeterli gelmiyor. Hala tedavisi bulunamayan yeni tip coronavirüsü hızla yayılmaya devam ediyor.

Pekin hükümetinin virüs salgınını durdurmak adına en önemli hamlelerinden biri hızla inşa edilen sağlık merkezleri ve hastaneler.

Bu çabaya bir örnek daha fotoğraflara yansımış oldu. Coronavirüsünün doğduğu yer olan Wuhan'da bir sergi merkezi hastaneye dönüştürüldü.

Wuhan'da yetkililer; üç binayı biri jimnastik salonu ve bir diğeri de yine sergi merkezi olmak üzere 3 binayı daha dönüşüme sokacaklarını açıkladılar.

Yetkililer hastaneye dönüştürülen bu binalara yeni tip coronavirüsüne dair hafif semptomları olan hastaların nakledileceğini duyurdu.

Çin'in bu olağanüstü çabası ne kadar başarılı oluyor bilinmez ama virüs yayılma hızı şu an için yavaşlatılabilmiş değil.

Virüs nedeniyle 425 kişi yaşamını yitirdi ve coronavirüsünde en ölümcül gün yaşanmış oldu. 20 bin 438 kişi ise virüsten enfekte olmuş durumda.

Öte yandan, Çin'deki bazı basketbol sahalarına da çok sayıda yatak yerleştirildi.

7 BİN İŞÇİ 10 GÜNDE İNŞA ETTİ Huoshenshan Hastanesi ve bu hafta açılacak bin 500 yataklı ikinci bir hastane, yeni koronavirüsü salgınının başladığı yer olan Wuhan'da 24 saat çalışan inşaat ekipleri tarafından inşa edildi ve bugün kapılarını açıyor.

Wuhan tedavi merkezleri, Çinli liderlerin bu yeni salgına hastane inşa ederek yanıt verdiklerini belirtiyor. İnşaatlar gece gündüz demeden devam ediyor. 2003 yılında şiddetli akut solunum sendromu (SARS) yayıldığında, Pekin'de hastalar için bir hafta içinde bir tesis inşa edilmişti.

Coronavirüsü için özel olarak sadece 10 günde sıfırdan inşa edilen Huoshenshan Hastanesi'ne sabah 10 sularında ilk hasta nakilleri yapılmaya başlandı. Hastaların kimlikleri ve durumları ile ilgili detaylı bilgi paylaşılmadı.

SARS'TA DA GÖREV YAPAN ÖZEL EKİPLER GÖNDERİLDİ Çin resmi haber ajansı Xinhua, iktidarda olan Komünist Parti askeri kanadının, hastaneye bin 400 doktor, hemşire ve tıbbi personel gönderdiğini duyurdu. Çin hükümeti gönderilen bu sağlık ekiplerinin çocuğunun SARS salgınında da görev yaptıklarını açıkladı.

Çinli yetkililer, virüsü durdurabilmek için otoyolları, her türlü ulaşım aracını durdurdu. 50 milyon Çinli karantinada dünyadan izole olmuş durumda.

7 BİN İŞÇİ ÇALIŞTI Huoshenshan Hastanesi'nin inşasında 7 bin işçi çalıştı. Çin devlet televizyonu çalışan maskeli, kasklı ve özel kıyafetli işçilerin çalışırken görüntülerini yayınladı.

İki katlı 600.000 metrekarelik hastanenin yarısı izolasyon koğuşu olarak belirlenmiş durumda. Binada 30 yoğun bakım ünitesi de var. Bina doktorların dışarıdaki uzmanlarla görüşmesi için özel bir sisteme sahip.

ÖZEL KOMANDO TİMİ ENTEGRE ETTİ Özel sistem Wuhan Telekomünikasyon şirketi tarafından sağlandı ve 20 kişilik özel komando timi bu özel iletişim sistemini 12 saatten az bir sürede binaya entegre etti.

Binada özel havalandırma sistemleri ve hasta odalarını koridorlara bağlayan ve hastane personelinin odalara girmeden malzeme teslim etmesini sağlayan çift taraflı dolaplar bulunmakta.

ÇİNLİ TEKNOLOJİ ŞİRKETİNDEN "TIBBİ ROBOT" BAĞIŞI Şangay gazetesi The Paper'da yer verilen habere göre, Çinli bir şirketin hastaneye bağışladığı 'tıbbi robotlar' ilaç dağıtmak ve test örnekleri taşımak için kullanılacak.

Pekin'de 2003 yılında SARS için inşa edilen Xiaotangshan Hastanesi inşaat işçileri tarafından yenileniyor. Hükümet ise bu hastanenin yeni tip coronavirüsü vakalarında kullanılıp kullanılmayacağı bilgisini paylaşmadı.

TIBBİ MALZEMELERDE KITLIK Belediye başkanı, şehrin “hastaları tedavi etmede yetersiz kaldığını” ve koruyucu giysiler ve maskeler gibi tıbbi malzemelerde ciddi bir kıtlık olduğunu açıkladı.

Hubei eyaletindeki Huanggang şehrinde altı yetkilinin salgının ele alınmasında "kötü performans" sergilemeleri nedeniyle kovulduğu biliniyor.

SADECE 1 AİLE ÜYESİNE İZİN VAR Kıyı Zhejiang eyaletinde yaklaşık 10 milyon nüfusa sahip olan karantina altındaki ticaret ve üretim merkezi Wenzhou şehrinde de insanlar evlerinde karantina altında. Her gün sadece bir aile üyesinin gerekli malzemeleri satın almak için dışarı çıkmasına izin veriliyor.