DİĞER

Ucuz Uçak Bileti Bulmak İçin 10 İpucu

Ucuz uçak bileti bulma, uçak bileti promosyon ve kampanyalarını ıskalamama yeteneği, sık seyahat eden gezginlerin uzmanlık alanlarından birisi. Çünkü seyahat etmeyi seviyoruz ve bunun için bir servet ödemeyi istemiyoruz.

Bugün uçak bileti ücretleri seyahatimizin büyük bir bölümünü kapsıyor. Uygun uçak bileti bulma yeteneğimizi geliştirirsek eğer, seyahat bütçesini hafifletip, tatil, eğlence ve aktiviteye daha çok bütçe ayırabiliriz.

Birçok okuyucu nasıl ucuza uçak bileti bulacağını dair sorular soruyor ve hatta bazıları hiç araştırmayıp fiyatları öğrenmek için bana soruyor, mail atıyor. Böyle bir yazıyı hazırlama referans gösterme açısından şart olmuştu.

Ucuz uçak bileti bulma şans ya da çok da olağanüstü bir yetenek gerektirmiyor. Bu doğru zamanda doğru yerlerde aramayı bilme meselesi. Bunun için birkaç temel kuralı akılda tutmak yeterli.

1. Seyahat Tarihlerinizi Esnek Tutun Uçak bileti fiyatları, haftanın günlerine ve gidilecek döneme bağlı olarak değişiyor. Birçok kişi tatile Yılbaşı, Noel, Kurban ve Şeker Bayramı gibi dönemlerde çıkmayı tercih ediyor. Bu dönemlerde uçak biletlerinin daha yüksek olduğunu unutmayalım. Eğer uçuş tarihlerinizi esnetemiyorsanız, bu büyük ihtimalle daha pahalı uçacaksınız anlamına geliyor. Bu yüzden sadece belli tarihlere odaklanıp, o tarihler için bilet aramayın. Sabah oldukça erken veya gece geç saatlerdeki uçuşların daha ekonomik olacağını da unutmayalım. Eğer havalimanından otel bul veya eve ulaşımın pratik ve sorunsuz olacağını düşünüyorsanız bu saatleri tercih edin. Havayolu firmalarının kampanyalarını takip edin ve ucuz uçak bileti sunan bir kampanya yakaladığınızda bileti kapın ve seyahatinizi o tarihte yapın. Kimimiz bu kadar esnek olmayabilir, ama eminim esnek olanlarımız mutlaka vardır.

2. Biletinizi Fiyatların En Uygun Olduğu Zamanlarda Alın Hafta ortası uçmak, hafta sonu uçmaya göre daha ucuzdur, çünkü bir çoğumuz hafta sonu bir yerlere gitmeyi tercih ediyoruz. Uzmanlar hafta ortası uçmanın % 10 kadar tasarruf sağlayacağını söylüyor. En uygun bilet bulmak için bakacağımız gün Çarşamba ve Perşembe öğleden sonrası; bunu Salı ve Cumartesi günleri izliyor. Ülke içi uçuşlarda en uygun fiyatları yakalama dönemi 21 gün öncesi. Bu dönemdeki fiyatlar ortalama fiyat %8 daha ucuz. Son 2 haftada bilet fiyatları ortalama fiyatlara göre %5 artıyor, son hafta ise bu oran %30’a çıkıyor. Uluslararası bilet fiyatlarında, yerel uçuşlar kadar dalgalanma olmuyor. Seyahat tarihinden 34 gün öncesindeki fiyatlar, 6 ay öncesindeki fiyatlara göre %4 daha düşük (Kaynak: Kayak). Seyahatin 28 gün öncesine kadar bilet fiyatları hemen hemen aynı. Seyahatten 18-28 gün önceki fiyatlar en uygun fiyatlardır (Kaynak: Expedia).

3. Biletinizi Erken Alın Özellikle yoğun seyahat dönemlerde, rezervasyonunuzu geç yaparsanız bu size pahalıya mal olabilir. En uygun fiyatlı uçak biletini bulmak için, tüm destinasyonlar göz önünde bulundurulduğunda, ortalama 27 hafta önceden aramaya başlamak gerekiyor. Erken rezervasyon yapmayı ne yazık ki hala öğrenemedik. Geç rezervasyon nedeniyle Türklerin %57’si en uygun fiyatları kaçırıyor. (Kaynak: Skyscanner) Uçak bileti fiyatları genellikle son 2 haftada roket gibi yukarı fırlıyor. Bu tarihten önce ve 3 ila 6 ay öncesinden bilet aramaya başlayın. Uygun fiyatı yakaladığınızda kaçırmayın.

4. Biletinizi Geç Alın Havayolları firmaları uçaklarını doldurmak isterler elbet. Öngörülen zamanda hedeflenen bilet satış ve doluluk oranlarına ulaşamazlarsa hemen daha düşük fiyatlı bilet kampanyaları başlatırlar. Havayolları firmaları son dakika fırsatları düzenleyip, eposta listelerindeki üyelerine duyurur. Eğer güzergâh ve tarihlerde esnek iseniz, son dakika fırsatlarından faydalanmak için biletinizi geç alabilirsiniz.

5. Alternatif Havayolları veya Havayolu Firmaları ile Uçun Bugün hemen hemen her büyük şehirde neredeyse ikinci bir havalimanı var. Düşük bütçeli firmaların tercih ettiği bu havalimanlarından uçmak genellikle daha ucuz. Gidilecek destinasyonda böylesi havalimanları varsa tercih edilebilir. Sabiha Gökçen buna bir örnektir. Örneğin AirAsia, Asya’daki budget havalimanlarını kullandığından bazen 30TL’ye bile bilet bulabilmek mümkün.

6. Alternatif Rotalar Deneyin Görmek istediğiniz pahalı bir şehire, pahalı bir uçak bileti alarak uçacağınıza, nereye kampanya ve ucuz bilet varsa oraya uçun. Skyscanner.com ve Kayak uygulamalarını kullanarak “tüm destinasyonlar” seçeneği ile en ucuz fiyat veren destinasyonları bulun ve oraya uçun. Ünlü turistik destinasyonlar sadece uçak biletleri açısından değil, diğer seyahat giderleri bakımından da pahalıdır. Rotalarınızı farklı yerlere yönlendirin.

7. Havayollarının Mail Listelerine Kaydolun En ucuz kampanyalı uçak bilet fiyatları için hep tetikte olun. Promosyon uygulanan koltuk sayısı genellikle çok az olduğundan acele etmek gerekiyor. Kampanyalardan erken haberdar olmak için havayolu ve bilet satışı yapan web sitelerinin e-posta listelerine kaydolun. İlginizi çeken bir destinasyona dair promosyonlu uçuşlar duyurulduğunda gecikmeden biletlerinizi alın. Aynı şekilde havayolu firmalarının sosyal medya hesaplarını takip edin. Bazen kampanyalar ilk önce/sadece Facebook veya Twitter hesaplarından duyurulur.

8. Farklı Havayollarından Tek Yön Bilet Bakın Genellikle gidiş-dönüş bileti almak ucuza gelir. Diğer yandan farklı havayolu firmalarından tek yön gidiş ve dönüş almak bazen daha ucuzdur. Bir çok uçak bileti arama uygulaması bunu bizler için yapabiliyor, deneyin. Rekabetin çok yüksek olduğu destinasyonlarda bunu özellikle aklınızda tutun. Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşları, uzun süren resmi tatillerin başlaması ile birlikte tatil için Türkiye’ye gelir. Bu ülkelerden gelen ve çoğunlukla Türk yolcuları taşıyan charter uçaklar, dönüşte yeterli sayıda yolcu bulamazlar ve bu nedenle bu dönemlerde ucuz uçak bileti bulmak çok daha kolaylaşır. Yaz döneminde Dalaman veya Antalya’dan Avrupa’ya bilet baktığınızda ne demek istediğimi anlarsınız.

9. Uçak Bileti Arama Motorlarını Deneyin Havayolu firmalarının sayfalarına girip tek tek fiyatları karşılaştıracağınıza, tüm uçak biletleri için en hesaplı karşılaştırmaları sunan uçak bileti arama motorlarını deneyin. Özellikle çok başarılı mobil uygulamalar ile her an her yerde bilet aramak mümkün. Uluslararası uçak bileti arama hizmeti verenler arasında; Amerika için ucuz bilet arıyorsanız Expedia veya Orbitz, Avrupa için ise Momondo veya Skyscanner gayet iyi arama sonuçları veriyor. Yurtiçi ve yurtdışı en ucuz uçak bileti bulmak için, android uçak bileti uygulamaları ile uçak biletinizi anında alabiliyorsunuz. Yurtiçi ucuz uçak bileti fiyatları bulmak için iPhone veya Android tabletimdeki genellikle yerli uygulamaları kullanmayı tercih ediyorum.

10. Mil Programlarına Dahil Olun Hemen herkesin cebinde kredi kartı var. Harcadığınız her kuruşu mil biriktiren kartlarıyla yapın. Ağustos 2012’de, 2 yıl süren gezime başladığımda, THY Business Class ile Bangkok’a uçmuştum ve bu tek yön biletimi millerle almıştım. Bunun dışında bir çok yere millerle uçtum. Her türlü harcamada mutlaka mil biriktiren kredi kartımı kullanıyordum. Bazen mil programı uygulayan Bankalar, dönemsel olarak bazı destinasyonlar için yarı sayıda mille uçmanız için kampanyalar yaparlar; kaçırmayın. Özetle; uçak bileti fiyatları hep takibinizde olsun; ucuz uçak bileti kampanyaları ile promosyonlu bilet yakaladığınızda hızlı karar verin; en uygun uçak bileti bulmak için teknolojiyi kullanın. Mobil uygulamalarla artık kolayca bilet alabiliyoruz; bilet araması yaparken kullandığınız web tarayıcının geçmişini silmeyi unutmayın! Gerek yurtiçi ve gerekse yurtdışı en ucuz uçak bileti bulma yolları konusunda sizin önerilerinizi de bilmek ve paylaşmak isteriz. Kaynak:yoldaolmak