TEKNOLOJİ

WhatsApp'ı daha iyi hale getirin!

WhatsApp deneyiminizi bir adım öteye taşıyacak 5 ücretsiz uygulama Bir milyardan fazla kullanıcısı olan WhatsApp, kullandığımız en hızlı büyüyen sohbet uygulamalarından bir tanesi. Facebook tarafından 18 milyar dolara satın alınmasından bu yana büyüme konusunda hız kesmeyen WhatsApp, işlevlerinin arasına her geçen gün yenilerini ekliyor. İşte Whatsapp kullanımınızı kolaylaştıracak ve koruyacak uygulamalar...

WhatsLock ile sohbetlerinizi koruyun: WhatsApp, uçtan uca şifreleme özelliğinin eklenmesiyle daha güvenli hale geldi ancak telefonunuzu alan ve uygulamayı açan herhangi biri, mesajlarınızı okuyabilir. Böyle bir durumdan endişe ediyorsanız WhatsLock'u kullanın.

Android'de belirli uygulamaları kilitlemeye yarayan uygulamalar var, ancak WhatsLock yalnızca WhatsApp için yapılmış bir uygulama. WhatsApp'ı sayısal bir kodla (PIN - kişisel tanımlama numarası) veya desenle korumanız mümkün. Bu kodu veya deseni WhatsApp'ı her açtığınızda girmeniz gerekecek. Uygulamanın içinde meraklı gözleri yanıltmaya yönelik bir "sahte WhatsApp" bile bulunuyor.

Dashdow ile sohbet kafaları: Facebook'un telefonunuzun ekranında dolaşan "sohbet kafaları", bugün Google'ın Hangouts'u gibi bazı uygulamalar tarafından da kopyalanmış durumda. Aynı işlevi WhatsApp'a taşımak isterseniz, Dashdow'u yüklemeniz yeterli. Uygulamayı yükledikten sonra uyarılarınıza ulaşmasına izin vermeniz gerekiyor. Her mesaj için uyarı kafalarının gösterilmesini kapatabileceğiniz gibi, uyarıları kilit ekranında da görebiliyorsunuz.

DashClock, Cleaner ve Booyah: DashClock ile mesajları kilit ekranında gösterin: Mesajlarınızı kilit ekranını açmadan okumak istiyorsanız, bu eklentiyle kilit ekranınıza bir widget ekleyebilir ve mesajlarınızı kilit ekranında görebilirsiniz.

Gereksiz dosyaları temizleyin: WhatsApp'ı kullanmak keyifli olsa da, onu ne kadar çok kullanırsanız, o kadar çok gereksiz dosya biriktiriyor. Cleaner, bu dosyaları temizleme işini kolaylaştırıyor. Uygulamayı açtığınızda mesajlarınız, gönderip aldığınız resimler, duvar kağıtları, sesler, sesli notlar, videolar ve yedekler farklı kategorilere ayrılıyor. Bunları isterseniz tek tek, isterseniz aynı anda temizleyebiliyorsunuz.

Booyah ile videolu sohbet: Bir süre önce sesli görüşme özelliğini sunmaya başlayan WhatsApp'ın videolu sohbete de adım atacağı söyleniyor. Bu işlevi rakip uygulamalarda bulmanız mümkün, ancak WhatsApp'ta videolu sohbet için sabırsızlanıyorsanız, Android ve iOS'ta ücretsiz kullanabileceğiniz Booyah'ı kullanabilirsiniz. Üstelik uygulamadan faydalanmak için kaydolmanıza gerek yok.

Dünyanın bir numaralı anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp, platforma dahil ettiği yenilikler kapsamında kullanıcı deneyimini artırmayı sürdürüyor. Uygulama ayrıca performans tarafındaki gelişimini de güncellemeler eşliğinde devam ettiriyor.

Geçen ay iOS platformunda yer alan WhatsApp Messenger uygulaması için kapsamlı bir güncelleme yayınlandı. Tek bir emoji gönderiminde emojinin büyük görünmesi, video kaydederken yakınlaştırma yapma ve sohbet düzenleme butonu söz konusu yeniliklerin başında gelmişti.

WhatsApp çok geçmeden iOS uygulaması için bir güncelleme daha başlattı. Uygulama güncellemeyle birlikte 2.16.8 sürümüne yükseltildi. Hata düzeltmeleri ve performans yükseltmesine odaklanan güncellemeyle WhatsApp artık daha hızlı çalışıyor.

Güncelleme ek olarak, WhatsApp sesli arama özelliğini kullanırken, karşı taraftan yanıt gelmediğinde ya da arama reddedildiğinde “Sesli mesaj gönder” uyarısını ekrana getiriyor. iPhone'unuzda WhatsApp kullanıyorsanız, sohbetleriniz sandığınız kadar güvende olmayabilir. Bir gizlilik araştırmacısı, WhatsApp'ın iOS sürümünün bazı bilgileri telefonunuzda erişilebilir durumda bıraktığını söylüyor.

Bu da, WhatsApp kullanıcılarının aklına şu soruyu getiriyor: WhatsApp mesajlarınız gerçekten siliniyor mu?

Araştırmacı Jonathan Zdziarski, iPhone'da silinen WhatsApp sohbetlerinin izlerini bulduğunu, bu izleri bir araya getirerek sohbetleri tekrar oluşturmanın mümkün olduğunu söylüyor. Zdziarski'nin blog gönderisine göre bu tür izler, telefonunuzda "aylarca" dolaşabiliyor.

Sohbetleri gerçek anlamda silmenin yolu ise şu an için WhatsApp'ı telefonunuzdan kaldırmaktan geçiyor. Zdziarski, benzer bir sorunun Apple'ın iMessage uygulamasında da bulunduğunu söylüyor.

Araştırmacıya göre silinen sohbetlerin tam anlamıyla silinmemesi nedeniye panik yapmaya gerek yok.

Sadece kullanıcının bu konuda bilgi sahibi olması ve başkalarının silinen sohbetlere erişebileceğini bilmesi yeterli. Araştırmacı, sorunu çözmeye yönelik ipuçlarını burada paylaşıyor.

Bazı özelliklerini hala test eden WhatsApp, bugün iOS platformundaki uygulamasını güncelledi.

WhatsApp güncelleme içeriğinin kullanıcı odaklı iyileştirmeler içerdiğini ve hız konusunda daha performanslı olduğunu söyleyebiliriz.

İşte yeni yenilikler:

1.Eğer tek bir emoji gönderirseniz, büyük olarak görünür.

2.WhatsApp'ta video kaydederken yakınlaştırmak için parmağınızı ekranda yukarı ve aşağı kaydırın.

3.Artık Sohbetler sekmesinde en üstündeki Düzenle tuşuna dokunduğunuzda, silmek, okundu olarak işaretlemek veya arşivlemek için birden fazla mesaj seçebilirsiniz.

4.Artık sohbetler daha hızlı açılıyor.

İŞTE DİĞER YENİLENEN ÖZELLİKLERİ

Dünyanın bir numaralı anlık mesajlaşma platformu WhatsApp aracılığıyla GIF görüntülerin gönderilmesi mümkün hale geldi. Ancak bu destek şimdilik dolaylı yollardan WhatsApp için kullanıma sunuldu.

WhatsApp’ta kullanıcıların birbirlerine GIF dosyaları göndermeleri henüz doğrudan uygulama içerisinde başlamış değil. Bir başka üçüncü parti uygulama aracılığıyla ise GIF dosyalar gönderilebiliyor.

Google Play Store’da yer alan ve GIF dosyaların birçok sosyal medya platformunda paylaşılmasını sağlayan GIPHY. All the GIFS isimli popüler uygulama güncellendi. Uygulama, güncelleme sonra artık WhatsApp desteği de sunmaya başladı.

WhatsApp’ın resmi olarak GIF desteğini ne zaman sunacağı henüz belirsiz. Ancak son gelişmeler GIF desteğinin çok yakında aktif durumu geçeceğini gösteriyor.

WhatsApp halihazırda iOS işletim sisteminde WhatsApp beta uygulamasında GIF desteğini bir süredir kullanıcılara sunuyor. GIF desteğinin kısa süre içerisinde bir güncelleme kapsamına tüm kullanıcılara sunulması bekleniyor.

WhatsApp, en çok kullanılan mesajlaşma uygulaması olduğundan, grup konuşmaları da uygulamanın en önemli parçalarından. Bu grup konuşmaları bazen çok can sıkıcı olabilseler de, bazen isteseniz de takip edemiyorsunuz.

Grup konuşması içerisinde bir kişiye ulaşmak bazen mümkün olmuyor. Tabii ki kişiye özel mesaj atabilirsiniz, ancak konuşma grup içerisinde olması gerekiyorsa kişinin bunu göreceğini garanti edemezsiniz. Ancak son gelen bilgilere göre WhatsApp bu durumu önlemek için çalışmalar yapıyor.

Ubergizmo’nun haberine göre, grup konuşmaları içerisinde bir kişiye ulaşabilmek için o kişiyi etiketleyebileceksiniz. Örneğin Cihan'a ulaşmak istiyorsanız @cihan yazacaksınız ve o kişiye özel bildirim gidecek. Tıpkı Twitter’da yaptığımız gibi, ancak daha çok Slack benzeri bir uygulama.

Yeni gelecek özelliklerden bir diğeri ise grup konuşması daveti. Normalde WhatsApp’ta grup kurulduğunda eğer grubu kuran kişide olması gereken tüm kişiler yoksa bir problem var demekti. Yönetici, diğer kullanıcıları tek tek seçerek eklemek durumundaydı. Geliştirilen özellikle birlikte bu zahmet de giderildi.

Grup davetiyesi, link veya benzeri bir bağlantı şeklinde olacak. Gruba katılmasını istediğimiz kişiye bu bağlantıyı verdiğimiz zaman kişi gruba katılabilecek. Tabii ki burada ne tür bir güvenlik önlemi alır, henüz bilinmez.

Bu bahsettiğimiz özellikler, WhatsApp’ın beta sürümlerinde. Henüz normal kullanıcılar için sunulmayan özelliklerin yakın zamanda sunulması bekleniyor.

WhatsApp'tan bir yenilik daha geliyor. WhatsApp 2.16.118 sürümüyle kullanıma sokulan yeni özellik, WhatsApp konuşmalarda herhangi bir mesajı alıntılayarak cevap verme imkanı sunuyor. Söz konusu özellik video ve fotoğraflarda da çalışıyor. Özellikle uzun sohbetlerde yukarılara kadar çıkıp ekran görüntüsü almayla uğraşmamak ve tabii ki herkesin aynı anda konuştuğu grup sohbetleri için yararlı olacağa benziyor.

Özelliği kullanmak için alıntı yapmak istediğiniz mesaja biraz uzun basıp yukarıda çıkan seçeneklerden cevap ver butonuna basmak yeterli. WhatsApp Android uygulaması için yayınlanan en son beta sürümü ise mesaja uzun süre basıldığında gerçekleştirilebilen aksiyonlara yenilerini ekliyor. Hali hazırda bir WhatsApp mesajının üstüne uzun süre basıldığında mesajı yıldızlamak, silmek, iletmek veya kopyalamak mümkün oluyor.

Beta versiyonla birlikte bu menüye eklenen yanıt ikonuna benzeyen ok ise kullanıcıların söz konusu mesajı alıntılamasını ve doğrudan bu mesaja yanıt verilmesini sağlıyor. Bu yeni araç Twitter'ın alıntılama özelliğine fazlasıyla benziyor.

WhatsApp'ın yeni aracına bire bir sohbetlerde fazla ihtiyaç duyulmayacaktır. Ancak kalabalık grup sohbetlerinde söz konusu özellikten sıklıkla faydalanılması muhtemel gözüküyor.

WhatsApp'ın geçtiğimiz günlerde duyurduğu GIF desteği nasıl kullanılıyor?

WhatsApp'ın beta güncellemelerini takip eden @WABetaInfo'nun verdiği verilere göre, yakında gelecek olan uygulamanın 2.16.7.1 versiyonunda GIF desteği de geliyor. WhatsApp üzerinden gönderilen mesajlar ile WhatsApp'ın Gold versiyonuna geçiş yapılarak çok daha avantajlı bir şekilde uygulamayı kullanılabileceği belirtilirken bu mesajdaki linklere tıklayan kişiler uygulamayı indirerek tamamen savunmasız bir hale geliyor.

Telefona ya da bilgisayarlara kurulan bu tür uygulamalar ile birlikte kişilerin tüm kişisel bilgileri ya da yaptığı online alışverişlerde kredi kartı bilgilerinin alınması mümkün olurken bu tür durumlar da kişilerin mağdur duruma düşmesine neden oluyor.

Arkadaş listenizden böyle bir mesaj geldiğinde kesinlikle herhangi bir uygulama yüklemesi yapmayarak kendinizi güvence altına alabilirsiniz.

Peki tam bir WhatsApp uzmanı olmak için ne yapmanız gerekiyor? Basit; bu yazımızı okumanız yeterli!

Sohbet kısayolları oluşturun: Eşinizle sıkça WhatsApp üzerinden mi görüşüyorsunuz? Cihazınızın giriş ekranına sohbet ekranını açmanızı sağlayacak bir kısayol ekleyebileceğinizi biliyor muydunuz? Sohbeti açıp, menü düğmesine basmanız, ardından "Sohbet kısayolu ekle" seçeneğine dokunmanız yeterli.

Resim kitaplığı: WhatsApp üzerinden paylaşımda bulunmak harika olabilir, ancak paylaşımlar bazen canınızı sıkabiliyor. Özellikle her hafta yüzlerce şaka içerikli resim paylaşan gruplara üye iseniz. Bu resimler, cihazınızdaki alanı tüketebildiği gibi yanlış kişilerin eline geçtiğinde utanç verici olabilir.

Resimlerin otomatik olarak cihazınıza indirilmesini engellemek için Ayarlar > Veri kullanımı yolunu izleyin. Otomatik medya indirme altında Mobil veriyi kullanırken, Wi-Fi'ye bağlıyken ve Dolaşımdayken seçeneklerini devre dışı bırakın.

Mesajları zamanlayın: Kardeşinizin doğum gününü unutmaktan endişe ediyorsanız, Android'de Seebye Scheduler ROOT gibi bir uygulamadan faydalanabilir, iOS'ta Message Scheduler for WhatsApp'ı indirebilirsiniz. Root'lu bir Android'e veya jailbreak'li bir iPhone'a ihtiyacınız olacak.

Blind Carbon Copy: Blind Carbon Copy (BCC), epostalarda alıcıların birbirinden haberdar olmasını engelleyen, sıkça kullanılan bir işlev. WhatsApp'ta benzer bir işlevi Seçenekler > Yeni yayın altından etkinleştirebilir ve mesajınızı göndermek istediğiniz kişileri seçebilirsiniz. Mesajlarınızı kimin aldığını görebilecek, herkese özel olarak cevap gönderebileceksiniz.

WhatsApp'ı kilitleyin: Telefonunuzu başkaları da mı kullanıyor? Cihazınızı belki çocuklarınıza oyun oynaması için, belki sekreterinize görüşmelerinizi gerçekleştirmesi için teslim ediyorsunuz. WhatsApp'ı kilitlemenin ve meraklı gözleri uzak tutmanın ise bir yolu var. Bu iş için Android'de AppLock, iOS'ta iApp Lock uygulamalarından faydalanmanız gerekiyor. Uygulamanın Android sürümü root'a ihtiyaç duymazken iOS sürümü, jailbreak'li cihaz gerektiriyor.

Sohbetleri susturun: Aile üyelerinizle veya iş arkadaşlarınızla dolu bir gruba mı üyesiniz? Bu grupların zaman zaman işe yaradığından şüphe yok, ancak muhtemelen çoğu zaman ilginizi çekmeyecek şeyler hakkında uyarılar alıyorsunuz. Sorun ise grubu terk etmeniz halinde diğer üyeleri kırmaktan çekinmeniz. Ama kuzeninizin yeni bebeğinin yaptığı "şirin" şeyler hakkında her defasında neden uyarı almak isteyesiniz ki?

Kendinizi kurtarmak için sessize almak istediğiniz sohbeti açın ardından Seçenekler > Sessize al seçeneklerine dokunun. Burada sohbeti sekiz saat, bir hafta veya bir yıl susturma gibi seçenekler bulacaksınız. Dilerseniz gruptan gelen uyarıları da kapatabilirsiniz.

Arama: Önemli bir telefon numarasını veya eposta adresini aramanız gerektiğinde, WhatsApp'ın dahili arama işlevini kullanabilirsiniz. Seçenekler > Arama yolunu izleyin ve aradığınız cümleyi girin.

Yıldızlı mesajlar: Eski mesajlar arasında ümitsizce gezinmek yerine, önemli mesajlar size ulaştığında onları işaretleyerek saklamak, daha etkili olmaz mıydı? Bunun için saklamak istediğiniz mesaja uzun dokunun ve ekranın üst tarafında beliren star simgesine dokunun. Yıldız eklediğiniz mesajlara Seçenekler > Yıldızlı mesajlar yolundan ulaşabilirsiniz.

Whatsapp'ta uzun zamandır beklenen özellik gerçek oluyor. Android için hazırlanan Whatsapp'ın beta sürümünde görüntülü görüşme resmen kullanılmaya başlandı. Beta süreci tamamlandığında herkesin bu özellikten faydalanması bekleniyor.

Akıllı telefonların en popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp, muhtemelen dünyada herkesin haberdar olduğu en önemli uygulamalardan biri. Teknoloji kullanıcılarının en önemli iletişim ağlarından biri olan WhatsApp’taki en önemli eksikliklerden biri video araması.

Facebook’un zamanında 19 milyar dolara satın aldığı servis hakkında Aralık 2015’te video arama hizmetinin sunulacağına dair söylentiler vardı.

Bunun için çalışmalarını sürdürüyor ve beta test programına kayıtlı kullanıcıları için bu özelliği yerleştirdi.

Arama yapmak istediğinizde ise karşınıza arama yapılamadı uyarısının olduğu bir sayfa açılıyor

Yani masaüstünüzdeki bir belgeyi WhatsApp aracılığı ile telefonunuza atabileceksiniz.

Masaüstü olarakta kullanılabilen Whatsapptan bilgisayar başında sesli ve görüntülü görüşme yapmak da mümkün olacak.

Windows ve Mac'te doğal olarak çalışacak olan istemci, WhatsApp'ın biraz daha yaygınlaşmasına yardımcı olacak.

Bunun yanında WhatsApp Web için tarayıcınızın bir sekmesini sürekli açık tutmanız gerekiyor.

Sesli mesaj özelliği ile aradığınız kişinin interneti kapalıysa veya çekmiyorsa ona sesli mesaj bırakabileceksiniz.

Rakiplerine fark atabilecek bir diğer uygulama ise NFC Tag özelliği, bu özellik ile firmalara kolayca WhatsApp üzerinden kendilerini eklemelerini sağlayabilecek.