İsveç Göç Bakanı Maria Malmer Stenergard, yeni öneriye ilişkin olarak, işgücü göçüne ilişkin kuralların yeniden düzenlenmesinin, hükümetin göç alanındaki paradigma değişiminin önemli bir parçası olduğunu değerlendirdi.
Yeni teklif İsveç Yasama Konseyi'ne gönderildi.
İsveç Göç Bakanı Maria Malmer Stenergard: "Bu öneri, bu insanların koşullarını iyileştirme ve kolaylaştırma çalışmalarında önemli bir adımdır." ifadeleri kullandı.
Yeni mevzuatın Yasama Konseyi'ne sunulması, İsveç hükümetinin yeni yasayı parlamentoya sunmasından önceki son aşama anlamına geliyor.
Local'ın haberine göre, yeni düzenlemelerin ardından AB Mavi Kart almaya hak kazanmak için gereken maaş sınırı, İsveç'teki ortalama aylık maaşın 1,5 katından ortalama aylık maaşın 1,25 katına düşürülecek.
Yeni direktif uyarınca, İsveç'te veya başka bir yerde oturma ve çalışma izni olan kişiler AB Mavi Kartına geçebilir. Bu, İsveç'e ulaştıktan sonra iş değiştiren Mavi Kart sahiplerinin artık yeni bir AB Mavi Kartı başvurusunda bulunması gerekmeyeceği anlamına geliyor.
İsveç AB Mavi Kart Alma Sürecini Kolaylaştırdı
AB Mavi Kartı, AEA ülkeleri dışından gelen yüksek vasıflı işçilerin AB ülkelerinde yasal olarak çalışıp kalmalarına olanak tanır.
İsveç, 18 Kasım 2023 tarihinde AB Mavi Kart alma sürecini basitleştirmek amacıyla yeni değişiklikler uyguladı.
Yeni değişikliklere göre, altı ay süreli iş sözleşmesi bulunan yüksek vasıflı yabancıların AB Mavi Kart başvurusunda bulunmalarına izin verilecek.
İsveç hükümeti ayrıca, iş türlerini değiştirmek isteyen yüksek vasıflı yabancı uyruklulara, yeni bir AB Mavi Kartı başvurusunda bulunma zorunluluğu getirmeden, daha fazla esneklik sağlama planlarını da uygulamaya koydu.
Ayrıca, AB'nin başka bir ülkesi tarafından verilmiş AB Mavi Kartı'na sahip olan yüksek vasıflı yabancıların, 180 günlük bir süre içerisinde 90 gün süreyle iş yapmak amacıyla İsveç'e girmelerine izin verilecek.
AB Mavi Kart'tan yararlanabilmek için yabancıların bazı şartları sağlaması gerekiyor. Bunlar arasında üniversite diploması veya eşdeğer yeterliliklere sahip olmak, geçerli bir iş teklifi veya iş sözleşmesine sahip olmak ve maaş sınırının kartı veren üye ülkenin ortalamasının en az bir buçuk katı olması gerekiyor.