İsveç ayrıca 27 AB Üye Devletinin istihbarat ve polis teşkilatları arasındaki bilgi alışverişinin artırılması ve terörle bağlantılı faaliyetlere yönelik her türlü finansmanın durdurulması yönünde çağrıda bulundu.

Stockholm ayrıca, yeni Göç Paktı ve iltica tarafından sağlanan geri dönüş mekanizmasının, geri dönüş konusunda işbirliği yapmayan üçüncü ülkelerin AB'ye giriş belgelerini engelleyen 25. maddeyi kullanarak etkili hale getirilmesi çağrısında bulundu.

Düzensiz göçü sıkılaştırma çabalarının bir parçası olarak İsveç'teki yetkililer çeşitli önlemler aldı.

Son zamanlarda İsveç hükümeti, göçmenlerin ülkeye ulaşmasını engellemek için AB üyesi olmayan ülkelerden gelen göçmenlere sağlanan yardımları azaltmayı planladığını duyurdu.

Ayrıca hükümet, AB üyesi olmayan ülkelerden gelenlerin İsveççe öğrenmesini ve ülkenin yüksek vasıflı işgücü piyasasındaki işler için rekabet etmesini gerektiren reformlar yapmayı da planlıyor.

İsrail ile Hamas arasındaki savaş ve düzensiz sınır geçiş girişimleri, birçok Avrupa ülkesinin sınır kontrolleri uygulamaya başlamasının ana nedenleri olarak görülürken; bu yönde adım atan İtalya, Hırvatistan ve Slovenya ülkeleri bu tür önlemleri uygulamaya koydu.

Danimarka, Macaristan, Slovakya, Avusturya, Polonya ve Çekya da ülkelerini daha iyi koruma ve insanların kendi topraklarına hukuka aykırı bir şekilde ulaşmasını engelleme çabaları kapsamında sınır kontrolleri başlattı.

Ayrıca İtalya'daki yetkililer, İtalya İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi'nin de doğruladığı gibi, Slovenya ile sınır kontrollerini uzatma kararı aldıklarını açıkladı.

Bakan Luca Cirian: "Tedbir, Sloven ve Hırvat hükümetleriyle mutabakata varılarak 31 Ekim'den itibaren tekrar uzatıldı, ancak süresi aynı zamanda uluslararası senaryoların nasıl gelişeceğine de bağlı olacak" dedi.

AB Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı'nın (Frontex) rakamlarına göre, bu yılın ilk dokuz ayında toplam 279 bin 350 kişi düzensiz bir şekilde AB'nin dış sınırlarına ulaşmaya çalışırken, bu sayı 2016'dan bu yana en ciddi artışı kaydetti.

Frontex'ten elde edilen veriler, tespit edilen düzensiz sınır geçiş girişimlerinin yarısını Orta Akdeniz rotasının oluşturduğunu ve Batı Balkanlar'ın bu yılın Eylül ayında en aktif göç rotası olduğunu kaydetti.

Editör: İsveç Gündemi