Kiracılar Derneği'nin avukatı Bengt Öhman, pazarın son yıllarda hızla büyüdüğünü ve yasa değiştirilinceye kadar sorunun büyüyerek devam edeceğini belirtti.
Son yıllarda nüfus artışı, yeni konut yapımındaki yavaşlık nedeniyle, özellikle büyük kentlerde ev bulma sorununu beraberinde getirdi.
Aracılar aracılığıyla ev kiralayan kiracıların sık karşılaştıkları bazı sorunlar bulunuyor.
Yakın zamanda, Hässelby ve Sollentuna'daki yaklaşık yüz kiracı, sadece iki hafta önceden haber verilerek kısa bir süre içinde evlerinden taşınmak zorunda kaldı.
Hyresgästföreningen avukatı Bengt Öhman, İsveç'te gerçekten olmamasına rağmen, birçok kiralık dairenin piyasadan kiraya verildiği özellikle Stockholm'de bu anlamda önemli bir konut piyasası elde ediyoruz ifadeleri kullandı.
İsveç'te bu anlamda yeterli ceza olmaması ve yasal boşlukları kullanarak ikinci el ev kiralayanların kiracıları mağdur ettiği görülüyor.
Ülke genelinde belediyelere ait evler, genellikle farklı aracılar üzerinden kiraya veriliyor. Aracıların daha fazla para kazanma duygusuyla hareket etmesi, haksız kazanç elde etme ile birlikte mağduriyetler yaratıyor.
Öte yandan ülke genelinde kafasını sokacak ev bulmakta zorlanan çoğu insan da, belediye ya da aracı kurumlardan ev kiralayan bireylerin de ikinci elden kontrat ya da sözleşme olmadan "siyah olarak tabir edilen" yasadışı yöntemlerde daha yüksek fiyatlara kiralama gerçekleştiriyor. Bu şekilde kiralama sayıları istatistiklere yansımadığı için net bir rakam bilinmiyor.
Devletin bu konuda bir irade ortaya koyarak bu alandaki vergi gelir kaybını önleme ve gerçek ihtiyaç sahiplerine ev verilmesi yönünde adım atılması isteniyor.
Yeni hükümet döneminde bu sorunun ele alınıp alınmayacağı bilinmiyor, ancak çoğu uzmana göre sorun giderek büyüyor ve önlem alınması gereken önemli sorunlar arasında yer alıyor.