Bu, İsveç savaş uçaklarının, esas olarak Baltık Denizi üzerindeki sözde cephe devletleri üzerinde, "NATO hava polisliği" çerçevesinde görevler yürüteceği anlamına geliyor.

Karar, İsveç'in savunma ittifakına katılmasından üç ay sonra verildi. Karar, Başbakan Ulf Kristersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Haninge'deki Berga askeri üssünde düzenlenen basın toplantısında duyuruldu.

NATO'nun hava gözetimi, amacı NATO'nun hava sahasının bütünlüğünü korumak ve havadaki saldırılara karşı caydırıcı olmak olan bir olay müdahalesidir.

Ronneby'deki F17 filosunun NATO'nun hava polisliğine katkıda bulunacağı belirtildi.

İsveç, halihazırda havasahasında gözetimler yapıyor, ancak yeni dönemde faaliyetin doğrudan NATO komutası altında gerçekleşecek.

Uçuşlar İsveç merkezli olacak ve öncelikle Baltık Denizi bölgesinde gerçekleştirilecek.

İsveç yurt dışına silahlı birlikler göndermek istiyorsa Riksdag'ın onayı gerekiyor ancak hükümet bugünkü kararın böyle bir onay gerektirdiğini düşünmüyor.

Kristersson: "NATO entegrasyonunda bir sonraki adımı attık"

Başbakan Ulf Kristersson, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, İsveç Silahlı Kuvvetlerinin İsveç havacılığının NATO'nun hava gözetimine katkıda bulunacağını duyururken, önemli mesajlar verdi.

Kristersson, "Bugün size NATO entegrasyonunda bir sonraki adımı attığımızı söylemek istiyorum." dedi.

Kristersson'a göre İsveç artık "NATO'nun sınırları konusunda daha fazla sorumluluk almaya" hazır.

Kristersson, "İsveç ilk günden itibaren aktif bir NATO üyesi olmaya kararlıydı ve şimdi bu yolculuğa ciddi olarak başlıyoruz" ifadeleri kullandı.

Jens Stoltenberg kararı memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Stoltenberg alınan kararla ilgili değerlendirmesinde "Bu, İsveç'in üyelikten sadece üç ay sonra ne kadar büyük çaba sarf ettiğini gösteriyor". dedi.

Editör: Semihhan Aydemir