Verilere göre, göçmen sayısında Nisan ve Mayıs 2020'de bir düşüşün kaydedildiği, bu aylarda rakamların 2018 ve 2019'daki ilgili aylara göre daha düşük olduğu belirtildi.
Coronavirüsün yayılması ve yeni varyantlarının İsveç'te de önemli bir etkisi oldu.
Diğer Avrupa ülkelerinin hükümetlerinin örneğini takiben, İsveç'teki yetkililer de vatandaşların hayatlarını koruma ve COVID-19 enfeksiyonlarının sayısında başka bir artışı önleme çabalarının bir parçası olarak seyahat yasakları ve diğer kısıtlamalar getirdi. Ancak bu tür kurallar bu ülkedeki oturum başvuruları sürecini olduğu kadar göçü de etkilemiştir.
Ancak rapor, koronavirüsün ülkeye göç üzerindeki etkisini, virüsün yayılmasından önce bile düşüş trendi kaydedildikten sonra tahmin etmenin zor olduğunu vurguluyor.
Duyuruda, geçen yıl ülkede göçmenlik sürecinin kolaylaştırılmaya başlamasının sebepleri arasında virüsün yayılmasını durdurmak için getirilen seyahat kısıtlamaları ve diğer yasakların kaldırılması olduğu belirtiliyor.
İstatistik İsveç tarafından yayınlanan bilgiye göre, Şubat 2021'de, İsveç'e girişte negatif bir covid-19 testi olmadan İsveç'e seyahat etmek kısıtlandı.
Rapora göre İsveç, 2020 ve 2021 yıllarında göçmenler arasında en yaygın doğum ülkesi olurken, İsveç doğumlu kişilerin göçü bu yıllarda önemli bir düşüş gösterdi.
Aynı zamanda, AB'nin yanı sıra İskandinav ülkelerinde doğan insanların göçü 2020'de kayda değer bir düşüşe işaret ederken, geçen yıl kayda değer bir iyileşmeye işaret etti; bununla birlikte, model farklı bölgelerde önemli ölçüde değişmiştir.
Geçen yıl İsveç'e göç eden İskandinav ülkelerinde veya diğer Avrupa Birliği ülkelerinde doğan insanlar arasında en yaygın doğum ülke vatandaşları şunlardı:
- Almanya
- Polonya
- Finlandiya
- Danimarka
- Romanya
- Norveç
İstatistik İsveç'in verdiği rakamlara göre, Almanya'da doğanların göçü 2020'de Polonya, Norveç, Romanya ve Finlandiya gibi diğer ülkelere göre daha az azaldı.
2021'de ise Almanya'da doğanların göçü keskin bir şekilde arttı ve bir önceki yıla göre yüzde 46 daha fazla oldu. Sonuç olarak 2021'de Almanya'da doğan insanların göçü 2008'den bu yana en yüksek seviyedeydi.
Geçen yıl İskandinav ülkeleri ve AB dışında doğan insanların göçlerindeki artış, esas olarak artan işgücü göçünün bir sonucuydu. Rapora göre, geçen yıl çalışma izniyle İsveç'e göç eden AB'nin yanı sıra Kuzey ülkeleri dışından olan ülke vatandaşları Hindistan, Türkiye, Brezilya, İran, Çin, ABD ve Ukrayna oldu.
Rapor, yukarıda bahsedilen ülkelerden yedisinin, geçen yıl içinde İskandinav bölgesi veya AB dışında doğan insanların toplam işgücü göçünün yarısını oluşturduğunu gösteriyor.
Raporda, "Hem 2020 pandemi yılındaki düşüşte hem de ertesi yılki toparlanmada en büyük etkiye sahip olanlar Hindistan vatandaşları oldu" dedi.
Ayrıca, Türkiye, Brezilya, İran ve ABD'den gelen göçmen işçilerin, geçen yıl görülen artışa Hindistan'da doğanlara göre daha az katkıda bulunduğunu vurguladı.
Rapor, genel göçle karşılaştırıldığında 2020 ve 2021 yıllarında göçte küçük değişiklikler kaydedildiğini gösteriyor.