Büyükelçi Herrström ve eşi Karin Herrström bir takım ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Kulu ilçesine geldi.

Büyükelçi Herrström, Kulu Kaymakamı Ali Edip Budan, Belediye Başkanı Murat Ünver ile makamlarında bir araya geldikten sonra Kulu Girişimci İş Adamları Derneği (KUGİAD) Başkanı İsa Çakmak ve üyeleri ile buluştu. 

Ziyaretine ilişkin açıklamada bulunan memnuniyetini ifade eden Büyükelçi Herrström; " Buraya gelme nedenim burada İsveç vatandaşının çok fazla sayıda olduğunu biliyorum. Bunun yanında çok iyi ilişkilerimizinse olduğunu biliyorum. Bu yüzden kendim burayı ziyaret edip birebir görmek istedim. Burası Türkiye Büyükelçisi olduktan sonra Ankara dışındaki ilk ziyaret yerim oldu. " dedi.

Kulu Kaymakamı Ali Edip Budan ise Kulu ilçesinden İsveç'e giden bir çok vatandaşın Avrupa iş gücüne ve sermayesine büyük katkı sağladığını dile getirerek; "İsveç'in Ankara Büyükelçisi bugün Kulu ilçemize geldiler. Biliyorsunuz Kulu ilçemizden bir çok vatandaşımız başta İsveç olmak üzere Avrupa'nın bir çok ülkesinde bizim fahri temsilciliklerimizi bulundurmaktadır. Avrupa'nın iş gücüne ve sermayelerine büyük katkı sağlamaktadırlar. Kululu vatandaşlarımızında ağırlıklarının daha çok İsveç'te olduğunu biliyoruz. Bugün ise Büyükelçimiz Kulu ilçemizi ziyarete geldiler. Bizlerde kendilerine bu ziyaretlerinden dolayı teşekkür ediyoruz. " dedi.

Belediye Başkanı Murat Ünver ziyaretlerinden dolayı Büyükelçi Herrström ve eşi Karin Herrström'e teşekkür etti.

1986 yılında İsveç'te suikast sonucu hayatını kaybeden ve adının ise yaşatıldığı eski İsveç Başbakanı Olof Palme'nin Kulu ilçesindeki Olof Palme Aile parkınıda ziyaret eden Herrström burada Kon Tv Kulu Muhabirine açıklamalarda bulundu. Herrström; " Olof Palme en önemli başbakanlarımızdan biriydi. Kendisi baskıya karşı hem ülkemizde hem de tüm dünyada yaptıklarından dolayı çok büyük bir yankı ve etki uyandırdı. Kendisinin adının böyle bir parkta yaşatılması benim için bunu görmek çok büyük bir mutluluk. Çok önemli başbakanımızdan biriydi ve 35 yıl önce çok trajik bir şekilde öldürüldü. Tabii ki çok üzücü bir olaydı. Şu anda burada olmaktan dolayı ve adının yaşadığını görmekten dolayı çok mutluyum." ifadesini kullandı. 

Kululular Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Dr. Murat Tütüncü ve üyelerle bir araya gelen Büyükelçi Herrström ve eşi Karin Herrström Ömeranlı Mahallesi ziyareti sonrası Kulu ilçesinden ayrıldı. 

Konya'nın Kulu ilçesi 1960'larda kendi halinde bir kasaba iken o dönem Türkiye'den Avrupa'ya büyük bir işçi akını başladı. Bu göç kervanına ise Kulu ilçeside katıldı. İsveç-Kulu bağlantısı bugüne kadar geldi. İsveç'te yaşayan Kululu sayısı ise bugün itibariyle 50 bine ulaştı. 

İsveç'te yaşayan Kululu vatandaşlar kış aylarında İsveç'te iken yaz aylarında ise memleket özlemi ile ilçenin yolunu tutuyor. 

Ertan Özkök/Kulu 

Editör: İsveç Gündemi