DÜNYA

Uygurları Türkiye'ye gönderin



Robertson, "Tayland, Çin'in insan hakları ihlallerinin uygulayıcısı olmaya çalışarak hiçbir şey elde etmez. Çin'in önerdiği şey, bu kişileri zulümle karşı karşıya kalacakları bir yere göndererek Tayland'ın uluslararası yasaları ihlal etmesidir. Çin, Uygurların haklarını sistematik olarak ihlal etmiştir" dedi.

Türkiye'nin Bangkok Büyükelçiliği Müsteşarı İdem Akay, gözaltındayken Türk pasaportları verilen aile bireylerinin, "Türk vatandaşı" olduğunu ifade ederek Uygur aileyle ilgili "davayı takip ettiklerini, ailenin Türkiye'ye gitmek istediğini, Türk makamlarının onları ülkeye kabul etmeye hazır olduğunu, öte yandan serbest bırakılıp bırakılmayacaklarına Taylandlı yetkililerin karar vereceğini" söylemişti.

Aileyi temsil eden Ashan Teklimakan (26) ve Rukiye Teklimakan (27) çifti, davanın salı günü görülen duruşmasında, Türkiye'ye gitme arzularını dile getirirken, Rukiye Teklimakan, "Oğlumun okumasını, iyi ve sağlıklı bir hayat sürmesini istiyorum" diye konuşmuştu. Duruşma sırasında, aileye geçen yıl Türk pasaportları verildiği de Teklimakan çifti ve avukatları tarafından sıklıkla ifade edilmişti.

Duruşma sırasında mahkemeye ifade veren emniyetin göç biriminin yetkilisi, Pekin yönetiminin Tayland'dan Uygurların iadesini istediğini söylemiş, duruşmaya Çin'in Bangkok Büyükelçiliği'nin temsilcileri de katılmıştı.

Çift, geçen sene mart ayından bu yana iki çocukları, Ashan Teklimakan'ın iki kız kardeşi ve onların çocuklarıyla Bangkok'taki göçmen tutukevinde tutuluyor. Çiftin çocuklarından biri bu merkezde dünyaya geldi. Aile, Kamboçya'dan Tayland'a geçerken gözaltına alınmıştı.

Tayland'da 2013 yılı ekim ayından bu yana 300 civarında Uygur yakalanmıştı. Bangkok Post'un ay başında yayımladığı haberde, Çin'in, Tayland'da gözaltındaki Uygurların parmak izlerinin "terörist olup olmadıklarının" tespiti için gönderilmesini talep ettiği ileri sürülmüştü.